A tévé új uralma

Ismét a tévék uralják a szórakoztatást, a PC és a szoftver már unalmas. De a hagyományos szórakoztatóelektronikai termékeken túl minden eddiginél szélesebb a paletta a CES-en. Las Vegasból jelentjük

Több száz elektronikai cég állít ki a szórakoztatóelektronika legnagyobb világvásárán, a Las Vegasban rendezett Consumer Electronic Show-n, amely csak látszólag szól még mindig a számítógépekről és a tévékről. – Minden eddiginél szélesebb a paletta, az egészségügyi termékektől az autógyártásig egy sor cég itt van velünk 2013-ban – mondta a szervező cég főnöke, Gary Shapiro.

Egy 84 inch-es Ultra HD LED a CES-ről 20 ezer dollárért, 4,5 millió forintért
Nitza Martinez shows off an 84-inch Ultra HD LED television by LG Electronics at the opening press event of the Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas January 6, 2013. The retail price for the television is $19,999.99. REUTERS/Steve Marcus (UNITED STATES - Tags: BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY)

A szórakoztatóelektronikai cégeket tömörítő amerikai szervezet, a CEA (Consumer Electronics Association) első embere tényleg elégedett lehet, mert a borotvától kezdve a fogkeféken át a porszívókig ma már minden okos, épp ezért az ilyen eszközöket gyártó cégek is ott vannak a kiállításán, amely pont emiatt alig érezte meg a válságot – a kiállítás egyre csak nagyobb és nagyobb, most épp több százezer négyzetméter a Las Vegas-i kiállítóközpontban, de még legalább négy hatalmas szálloda konferenciaközpontját is igénybe veszik a CEA és a kiállítók.

A hangsúlyeltolódás persze pont az utóbbiakon van: míg a régebbi időkben az Apple is rendre jelen volt a show-n, már sok éve távol maradnak a rendezvénytől – persze több tucat kisebb és nagyobb cég, amelyik a termékeikhez gyárt kiegészítőket, itt van Vegasban. Friss változás, hogy nincs viszont itt a Microsoft – immár az ő termékeik is csak a partnereiken keresztül vannak a kaszinóvárosban. Pedig a Microsoft vezérei, Bill Gates, később pedig Steve Ballmer minden évben a legnagyobb érdeklődésre számot tartó nyitóelőadásokat tartották, olyanokat, amelyeken valóban meg lehetett tudni, milyen fejlesztések határozzák meg az iparág jövőjét.

E cikk szerzője jelen volt Bill Gates legutolsó keynote-ján 2007-ben, akkor a Venetian Hotelben egy 3500 fős konferenciatermet töltött meg úgy, hogy egy tűt sem lehetett leejteni, a helyekért órákat kellett sorban állni, s a becslések szerint a terem a névleges befogadóképességének legalább a másfélszeresén üzemelt. Nem volt másképp Steve Ballmerrel sem. Érdemes megjegyezni, hogy az informatikai és szórakoztató eszközök legnagyobb fejlesztése a nemrégiben debütált Windows 8, amelynek fő erénye, hogy mindenféle eszközön ugyanazt a felhasználói felületet és élményt adja, de az, hogy a redmondiak nem jöttek el ezt népszerűsíteni Vegasig, legalábbis üzenetértékű. Persze az érem másik oldala, hogy a Windows nyolc anélkül is hatalmas, hogy a Microsoft hatalmas standot bérelne: ott van minden gyártó standján a noteszgépeken éppúgy, mint a tableteken, s néhány tévén is. 

De üzenetértékű az is, hogy a szakma ma és holnap kinek a nyitóelőadására kíváncsi leginkább. Ő Paul Jacobs, a Qualcomm elnök-vezérigazgatója. Előadásának mondandóját a "Szüless mobilnak!", vagy épp "Szüless újra mobilan!" szlogenekkel jellemezhetnénk, ami nem is véletlen, mert a nagyközönség előtt talán még kevéssé ismert nevű cég ma már az iparág egyik legnagyobbja, s az összes mobil eszközbe ők gyártják a legfontosabb chipeket. De nem csak a mobil eszközökbe, hanem minden olyan másba is, amelyek ezekhez kapcsolódnak, a kábeltévés központi egységtől a hűtő kommunikációs modulján keresztül, még a nagy mobilrendszerek agyába is. Amit ma a Qualcomm tud, azt követi a világ, s Jacobsnak bizony kemény víziója van arról, merre kell mennie a mobiltelefonos iparágnak és az az arra épülőknek.

Ne feledjük, hogy pont a Qualcomm fejlesztéseinek hála ma már majd minden okostelefonban kétmagos processzor van, sokban pedig négy, s Jacobs hisz abban, hogy ezzel a technológiával, amit a mobilkészülékek és a mobilnet jelent, még intelligensebbé lehet varázsolni mindazon elektronikus készülékeket, melyeket nap mint nap használunk, s amelyek – persze ez valódi amerikai mentalitás – végső soron kényelmesebbé és szórakoztatóbbá teszik az életünket. S ha már a chipeknél időzünk, akkor nem lehet nem megjegyezni, hogy idén Paul Otellini, az Intel vezére sincs a jövőmegmondók között.

Ott van közöttük viszont Kazuhiro Tsuga, a Panasonic és Dr. Stephen Woo, a Samsung elnöke is, két igen komoly elektronikai cég képviseletében: a Samsung és a Panasonic a tévés fejlesztéseikkel uralták az iparágat az elmúlt években, persze a Samsung esetében ott vannak a mobilok, tabletek és immár a PC-k is. Utóbbiakat csak azért említem meg, mert ha továbbgondoljuk az előbbieket, s végignézünk az előadókon, akkor tisztán kirajzolódik, hogy a szórakoztatóelektronika immár végérvényesen a háta mögött hagyta a szoftverek és a számítógépek uralta korszakot és immár két lábbal tapicskol abban a mederben, amelyben a mobiltechnológiák és a hatalmas képernyős tévék dominálnak.

S ez nem is csoda: mindkét termékkör kétszámjegyű növekedést tud felmutatni az elmúlt években, s mára eljutottunk oda, hogy senkit nem érdekel, milyen eszközzel csatlakozunk az internetre, egy a lényeg: mindig, minden körülmények között legyünk online-ak. S persze az, hogy minőségben ne legyenek kompromisszumok: mára ezt hozza a tévéipar, s az internetre csatlakoztatott, felokosított készülékek immár minden eddiginél jobb képminőséggel, talán visszavették az uralmat a számítógépektől a szórakoztatásban. Már amennyiben kiadták a kezükből valaha is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.