A Tesco elnézést kért a lóhúsos hamburgerért
Újsághirdetésekben kért elnézést lóhússal kevert marhahústermékek árusításáért a csütörtöki brit napilapokban a Tesco.
A legnagyobb brit szupermarket-hálózat a háromnegyed újságoldalas, "Elnézést kérünk" címet viselő hirdetésekben elismerte, hogy "súlyos problémák" támadtak három fagyasztott hamburgertermékkel, amelyeket a cég nagy-britanniai és írországi boltjaiban árusítottak, és amelyek lóhúst tartalmaztak.
Az ügy előzményeként az ír élelmiszer-biztonsági hatóság (FSAI) a héten bejelentette, hogy rutinellenőrzések során lóhússal, illetve sertéshússal kevert marhahúshamburgereket talált a Tesco, valamint a Lidl, az Aldi és a fagyasztott élelmiszerek forgalmazására szakosodott Iceland hálózatok nagy-britanniai és írországi üzleteiben.
A vizsgálatba bevont Tesco-termékek között találtak olyan marhahúsosként árult hamburgert, amely 29,1 százalékban lóhúst tartalmazott.
A csütörtöki brit sajtóban közölt hirdetésekben a Tesco közölte, hogy azonnali hatállyal bevonta üzleteiből az összes olyan terméket, amelyek az érintett beszállítóktól származnak. A cég közölte azt is, hogy akik vásároltak a szennyezett hústermékekből, visszavihetik bármelyik Tesco-áruházba, és teljes visszatérítést kapnak. A fizetési nyugtát nem is kell bemutatni, és a visszatérítéshez elég az is, ha a vásárlók csak a termék csomagolását viszik vissza.
"Mi és beszállítóink cserbenhagytuk Önöket, és ezért elnézést kérünk" - áll a hirdetésekben, amelyekben a Tesco "teljesen elfogadhatatlannak" nevezi a történteket.
A csütörtöki brit sajtó értesülései szerint a hamburgertermékekhez használt húsalapanyag spanyol és holland beszállítóktól érkezett a brit és az ír szupermarketeket ellátó húsfeldolgozó cégekhez. A vizsgálat egyelőre egy brit és két ír húsfeldolgozóra összpontosul. A három cégből kettő ugyanahhoz a nagybani ellátóhoz, a brit ABP Food Grouphoz tartozik; a cég az eset kipattanása után tízmillió hamburgerterméket vont ki a piacról.
Patrick Wall, az ír élelmiszer-biztonsági hatóság volt vezetője a The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív brit napilapnak kijelentette, hogy az ügy mögött véleménye szerint a "kapzsiság" áll, ugyanis a lóhús negyedannyiba kerül, mint a marhahús.
Tim Lang, a londoni City University élelmiszer-biztonsági professzora a lapnak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy egyértelműen a vásárlók megtévesztéséről van szó, és "ez az ára az olcsó húsnak".