A Telekom tovább harcol az állami mobil ellen

A Magyar Telekom bíróságon támadja meg a frekvencia-árverés jogerős végzését, s kéri a döntés végrehajtásának felfüggesztését is.

A Magyar Telekom bírósághoz fordult, miután jogerőssé vált a 900 MHz-es frekvencia-árverés végeredményét jelentő határozat. A bíróságtól kérik az NMHH eljárásának felülvizsgálatát, egyben a végrehajtás felfüggesztését is – ez utóbbiról hamarabb kell döntenie a Fővárosi Törvényszéknek, mert a normál szabályok szerint az eredmény bíróságon való megtámadásának a jogerős eljárási határozatot követően nincs halasztó hatálya; hacsak a bíróság nem dönt arról. 

Az árverésen a Magyar Villamos Művek, a Magyar Posta és a Magyar Fejlesztési Bank konzorciuma nyert jogosultságot új mobilszolgáltató cég elindítására, s ehhez öt megahertz egybefüggő sávszélességet nyert el, kikiáltási áron, mivel a licitben ellenfele nem volt. Másik két pályázót, a RCS&RDS-t, valamint a Viettel-t az NMHH nem vette nyilvántartásba még az árverési folyamat regisztrációs szakaszában, formai okokra hivatkozva. 

Az árverést tavaly augusztus negyedikén hirdette meg az NMHH, amelyre december nyolcadikán jelentkezett a Telekom, s január végén hirdettek eredményt, ezt követően született meg az eljárást lezáró elsőfokú határozat, amelyet mindhárom szolgáltató megfellebbezett. Ebben az eljárásban egyébként a Magyar Telekom 2 darab, egyenként 1 MHz szélességű duplex frekvenciablokk frekvenciahasználati jogosultságát nyerte el 15 évre. Ezért 10,9 milliárd Ft + áfa árverési díjat köteles fizetni.

Az árverésnek eredetileg az is lehetett volna a vége, hogy új cég nem nyer frekvenciát, s az annak fenntartott blokkon megosztoznak az inkumbens szolgáltatók. Ez akkor történhetett volna, ha az első fordulóban új pályázó nem ad be érvényes – azaz a kikiáltási árat legalább elérő és tartalmilag, valamint formailag szabályos – ajánlatot. 

A Magyar Telekom a bíróságtól az árverést lezáró jogerős határozat azon rendelkezéseinek hatályon kívül helyezését kéri, amelyek a Konzorciumot nyilvánítják az árverés nyertesének; továbbá kérte ezen rendelkezések végrehajtásának felfüggesztését. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.