A telefonhívás és az SMS csak egy alkalmazás lesz a sok közül

Idő kérdése, hogy a telefonálás és az üzenetek küldése sima alkalmazás legyen a mobilokon. A hatalmas app-kínálatban azonban a cégeknek rendet kéne tartaniuk, hogy utat tudjanak mutatni a készüléket használó előfizetőknek.

Idő kérdése, hogy a hanghívás (vagyis a klasszikus értelemben vett telefonálás) és az üzenetküldés csak applikációk legyenek az okostelefonokon – mondta Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom Nyrt. vezérigazgatója Barcelonában, a Mobile World Congress alkalmából rendezett sajtóbeszélgetésen. A cégvezető elmondta: 2016-ra teljesen lecserélik saját központi vezetékes hálózatukat egy sokkal modernebb, IP-alapú megoldásra. Ennek köszönhetően reményeik szerint sokkal rugalmasabban tudnak majd reagálni a technológia és az alkalmazások fejlődésére, valamint az ügyféligények változására.

A jövőben szerves egységet képez majd a mobil- és a vezetékes hálózat, ezért a Telekom sem tesz különbséget köztük – mondta a vezérigazgató. Ez az összeolvadás egyelőre a szemléletben él csak, ám a technológiai váltás erre a teljes körű lehetőséget is megadja. Mattheisen hozzátette: az ügyfélbázisuknak már ma is a fele IP-alapú megoldások segítségével kommunikál, csak nem feltétlenül tud róla.

Az új generációs hálózatban pillanatok törtrésze alatt módosíthatók az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatáscsomagok. Ez automatikusan is lehetséges, például akkor, ha a rendszer érzékeli, hogy a felhasználó olyan alkalmazást nyitna meg, amihez nincs megfelelő jogosultsága, vagy a rendelkezésére álló sávszélességet növelik, ha nem elég. Intelligens hálózatvezérléssel gyorsabban, akár automatikusan javíthatók az esetleges hibák is.

A hagyományos eszközökkel lehetetlen menedzselni a hálózatokon zajló tevékenységet – magyarázta Pataki Róbert üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettes. Egyre több alkalmazás áll az ügyfelek rendelkezésére, egyre változatosabbak az igények. A szolgáltatók figyelik a trendeket, de a hatalmas választékban egyre inkább partnerségi megállapodásokra és együttműködésekre van szükség annak érdekében, hogy a megfelelő minőségű szolgáltatás garantálható legyen. 

A szolgáltatók számára az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő alternatív chat- és hangszolgáltatások is versenytársat jelentenek – a mobilcégek a kihívásra válaszul egyre inkább korlátlan csomagokat nyújtanak (okafogyottá téve a Skype vagy a Viber szolgáltatását), miközben azzal érvelnek: ők az applikációkkal szemben stabilan jó hangminőségű szolgáltatást nyújtanak. 

Hogy az új generációs hálózat létrehozása mennyibe fog kerülni a Magyar Telekomnak, arról nem kívánt nyilatkozni Szabó János gazdasági vezérigazgató-helyettes, ugyanakkor felhívta a figyelmet: rendkívül heterogén hálózatot cserélnek le egy egységes technológiát használó rendszerre. A piaci becslések szerint ez a beruházás tízmilliárdokban mérhető befektetés.

– Nagyon sokat lehet spórolni ugyanakkor mind a hálózat működtetésekor, mind pedig annak építésekor, hiszen a technológia egyik sajátossága, hogy kevesebb tartalékkapacitást kell létrehozni – tette hozzá Szabó János. Ma érvényes, globális iparági számítások szerint az IP-alapú rendszerek használata évente előfizetőnként 15-20 euró megtakarítást jelent a távközlési cégeknek.

A videóforgalom több mint felét adja majd a hálózatok forgalmának két-három éven belül – jósolta Keszég Attila marketing- és értékesítési vezérigazgató-helyettes. Ennek oka az ügyfelek igénye mellett az, hogy rohamosan nő az okostelefonok száma, ma már az előfizetéses szegmensben tíz eladott telefonból kilenc okos készülék (a kártyás előfizetéseket is beleszámítva 6-7), s tíz megvásárolt okostelefonból immár kilenchez kötnek mobilinternet-előfizetést is.

A Cisco, a hálózati technológiák vezető szállítójának előrejelzései szerint 2013 és 2018 között tizenegyszeresére nő a mobil adatforgalom, a közép-európai régióban 13-szoros növekedést várnak. A cég várakozásai szerint a 4G hálózatok forgalma 11-szeresére nő a régióban. A világ mobil adatforgalma a mostani előrejelzéseik szerint 2018-ra eléri a 190 exabájtot, ami a 2000-ben mért teljes (vezetékest is magában foglaló) forgalom 190-szerese. Ez egyébként 42 billió fotónak és 4 billió videónak felel meg. A világon 2018-ra 4,9 milliárd mobilinternet-előfizető lesz, míg tavaly 4,1 milliárd volt ez a szám. A globális mobil adatforgalom növekedése többek között a mobilkapcsolatok és a mobileszközök számának, illetve az M2M (machine to machine, vagy gép-gép) kommunikáció további növekedésének köszönhető.

Tárgyalások a közműadóról? 

– Heteken belül megindulnak a tárgyalások a konkrétumokról – mondta Chris Mattheisen annak kapcsán, hogy a Magyar Telekom és az anyavállalata pénteken partnerségi együttműködési megállapodást írt alá Orbán Viktor kormányfővel a digitális Magyarországért. A vezérigazgató elmondta: ma nemcsak az ár, hanem a kedvezőtlen szabályozási és az adózási környezet miatt lassultak le az optikai hálózati fejlesztések, s ennek csak egy eleme a közműadó. – Megépítjük a hálózatot, még nincsenek rajta ügyfelek, de adót már fizetni kell a vezetékek után, ráadásul, miközben mi fizetjük a terhet, a megépült vezetékre rá kell engedni a konkurenciát – jellemezte a helyzetet Szabó János. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.