A távközlés ősszel fogja érezni a válságot

Noha a hivatalos statisztikák szerint fogynak az előfizetők, a magyar mobilpiac stagnál. A recesszió hatásai ugyanakkor a második félévben komolyabban begyűrűzhetnek a szektorba. Egyelőre nem várhatók korlátlan mobilnet csomagok és a kártyás csomagoknál szép lassan meg kellene szüntetni a készülékek ártámogatását - mondta Winkler János a Magyar Telekom Nyrt. vezérigazgató-helyettese, a mobilüzletág vezetője.

Noha a forgalmazásban részt vevő előfizetők száma az utóbbi három hónapban kismértékben és folyamatosan csökkent, Winkler János elmondta: az ügyfélszám egyelőre inkább stagnál.A statisztikák mutatta számok és a szolgáltatók tapasztalatai között azért mutatkozik eltérés, mert tavaly a karácsonyi szezonban rengeteg ingyen SIM kártyát szórtak ki a piacra, és azok az első három hónapban - a statisztikákban legalábbis - aktívnak minősülnek, függetléenül attól, hogy használják-e azokat, vagy sem. - Látjuk ugyanakkor annak a jeleit, hogy a több SIM kártyával rendelkező előfizetők leépítenek a mobil-előfizetésükből - válaszolta kérdésünkre Langsteiner Marianne, a T-Mobile marketingvezetője.

Eltűnnek az olcsó kártyás csomagok

A Népszabadság kérdésére, miszerint érzik-e az immár 9.7 százalékos munkanélküliség negatív hatásait, Winkler nemmel válaszolt, de hozzátette: a recesszió hatásait a távközlési szektor várakozásai szerint csak a második félévben fogja igazán érezni. - Az embereknek ilyen alapvető szolgáltatások esetében kell néhány hónap, hogy rádöbbenjenek a szűkösebb helyzetükre, ráadásul a megszorító intézkedések csak ősszel lépnek életbe - mondta Winkler János. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a válság ellenére is nő a havi előfizetéses csomagot használók száma. A T-Mobile-nál tavaly év végén az előfizetéses ügyfelek aránya 38,5 százalék volt és ez a szám folyamatosan emelkedik. A feltöltőkártyás csomagok aránya még mindig számottevő a piacon.
Segítheti azonban az előfizetéses konstrukciók terjedését, hogy a jobb készülékek szinte csak azokkal kaphatók. Magyarország ma már az egyetlen ország , ahol a szolgáltatók a kártyás csomagban árult készülékekhez is adnak támogatást. Ez az üzletpolitika már a múlté, az EU-ban szinte mindenhol készülék nélkül árulják a kártyás SIM-eket és a készülékeket más csatornákon keresztül értékesítik - tette hozzá a T-Mobile vezetője.

Nem lesz korlátlan mobilinternet

Az előfizetés terjedését segíti a mobilinternet is, amely a vártnál jóval nagyobb siker: a piacon tavaly értékesített internet-előfizetések 49 százaléka mobilinternet volt. Míg 2005 júniusában 63 ezer adatkártya volt, addig tavaly decemberben már 627 ezer. Jelenleg a mobilnetezők átlagos adatforgalma 2 gigabájt (a vonalas előfizetést használóknál ez a szám tíz közelében van) épp ezért Winkler nem tartja időszerűnek a korlátlan csomagok bevezetését. - Vannak áraink nagy forgalmú előfizetőknek, de a hálózat nem alkalmas a korlátlan csomagok bevezetésére. Ez csak akkor válik lehetővé, ha bevezetjük a sokkal gyorsabb és olcsóbban üzemeltethető LTE, azaz a negyedik generációs hálózatokat - mondta Winkler János, ám hozzátette: a recesszió miatt az iparágban kevesebb jut kutatás-fejlesztésre és beruházásra, ezért az első LTE hálózatok megjelenése 2011 előtt biztosan nemn várható.

Késnek az új technológiák

A válság az ágazatnak más szempontból viszont árt: tartani kell a beruházások szintjét, esetleg növelni, mert másképp nem lehet lépést tartani a fogyasztói igényekkel. Mobilon, számítógépen és TV-n, azaz minden jelentős képernyőn széles sávú adatátvitelt kell nyújtani. A munkanélküliség és a pénzhiány növeli az otthon töltött időt, és az elektronikus szórakoztató-rendszerek, így az internet kihasználtságát is. Márpedig, ehhez még több kapacitás szükséges és elengedhetetlen az új technológiák bevezetése. A Magyar Telekom például 40 ezer lakást fedett le optikai hálózattal és jelentős mértékű beruházást tervezünk a továbbiakban is. Annál is inkább, mert a DSL piac gyakorlatilag nem növekszik. A rézvezetékeken nem lehet nagyobb sebességet elérni, itt az ideje a technológia-váltásnak. Ehhez azonban komoly tőke szükséges, mint ahogy az egyébként olcsóbban üzemeltethető LTE megvalósításához is. Csakhogy a szektor beruházási átlaga normál időkben az éves árbevétel 10, maximum 15 százaléka, ez a Magyar Telekom méretű cég esetében mintegy 100 millió dollár. Kérdés, hogy a csökkenő árbevétel mellett a cégek miként tudják tartani, vagy a szükséges mértékben növelni a beruházásra fordított összeget. Winkler János a felvetésre annyit válaszolt: nem fordítanak kevesebbet beruházásra, mint tavaly.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.