A távfűtés leállításával fenyegetnek a hőtermelők

Elengedhetetlennek tartja az október 1-től változatlanul hagyott távfűtéstarifák emelését a hőtermelőket képviselő Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET). Különben pár hónapon belül egyes településeken akár le is állhat a távfűtés - fogalmaznak.

A lakosság zavartalan ellátása és a hőtermelők túlélése érdekében a MKET elengedhetetlennek tartja az október 1-i rendeletekben - változatlan szinten - megállapított távhőárak felülvizsgálatát és olyan szintre emelését, amely már biztosítja a normál működést - közölte a cégek érdekképviseletét ellátó szervezet.

Október 1-től a kormány egységes távhődíjszerkezetet illetve termelői-szolgáltatói támogatást vezetett be - emlékeztetnek. Miután tavaly március végével a kormány megtiltotta a további lakossági távhőáremelést, majd az év közepével megszüntette a termelők áramszámlán keresztüli támogatását - a kátot -, a mostani szabályok a befagyasztott szinten rögzítették a lakossági tarifát, egyszersmind újfajta áramszámlán keresztüli támogatást vezetett be.

Ennek adminisztrációját ugyanakkor bonyolultnak, a részletszabályokat pedig hiányosaknak tartják. Mindez további 15-20 milliárdos veszteséget okoz a "kapcsolt" módon termelő egységeknek.

A kiadások mintegy 80 százalékát a földgázköltségek adják. Ekkora vesztséget nem lehet hatékonyságnöveléssel, karbantartással megtakarítani – hangsúlyozza Bercsi Gábor, a társaság elnöke.

A keletkező hiány és az általános szabályozói bizonytalanság hatására pár hónapon belül pénzügyi ellehetetlenülés vár a termelőkre. Ez legrosszabb esetben egyes településeken a távhőellátás működésének zavaraihoz, leállásához is vezethet - fogalmaznak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.