A Szurgut lesz az év befektetése Oroszországban?

Sorsfordító lesz ez az év az orosz Szugutnyeftyegaznak, amely a MOL 21 százalékos pakettjét is birtokolta. Idén kiderülhet, kik állnak a cég mögött.

Az idei év jelentős változásokat hoz a nagy olajkonszernnél is, de ezt nem piaci folyamatok indokolják, hanem az orosz törvények: a cégeknek kötelezően át kell térniük a nemzetközi számviteli standardokhoz igazodó jelentésekre – írja a Bloomberg, hozzátéve, hogy ez azzal jár, hogy a leginkább titokzatos hátterű orosz vállalatoknak is fel kell fedniük magukat, pontosabban befektetőiket.

Ez pedig minden bizonnyal fordulópont lehet a részvények befektetői megítélésekor is. Ami a Szurgutot illeti, a Citigroup elemzői szerint pont az átláthatóság hiánya volt az, ami visszatartotta a befektetőket a 28 milliárd dolláros vagyonnal bíró olajvállalattól. Ha azonban átlátható lesz a tulajdonosi struktúra, a részvények felértékelődhetnek – tették hozzá.

Amíg a Szurgutnyeftyegaz Mol-részvényeket birtokolt, hasonló okok miatt nem engedélyezték a magyar hatóságok a cég részvénykönyvekbe való bejegyzését, így tulajdonosi jogait sem gyakorolhatta. Az ügyből kialakult konfliktus kormányzati szintre emelkedett, amelynek megoldását végül az jelentette, hogy a magyar kormány igen magas áron megvette a részvénycsomagot.

A Szurgutnyeftyegaz egyébként korábban már készített a nemzetközi standardokkal kompatibilis beszámolókat, az amerikai GAAP-jelentések publikálásával 2002-ben hagytak fel. Azóta a cég tevékenysége és eredményei kevésbé átláthatók. A híradások megjegyzik, hogy fura, hogy a szibériai olajkitermelésből származó részesedésekkel együtt is mindössze 11 százalékos hasznot hozott a befektetőknek az utóbbi öt évben, miközben az olajár duplázódott.

A Citigroup szerint a Szurgut a legjobb orosz olajipari befektetés lehet, ha meglépi a változásokat. Jelenleg a vélt készpénzvagyon alapján árazzák a céget, az alaptevékenységnek számító olajkitermelést nem is veszik figyelembe a papírok mostani árazása során.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.