A sztrájk végét, és olcsóbb repteret szeretne a Wizz Air

A néhány nap múlva beköszönő karácsonyi csúcs áldatlan állapotokat okozhat Ferihegyen, ezért záros határidőn belül meg kellene állapodniuk a feleknek - mondja Váradi József, a Wizz Air, légitársaság vezérigazgatója. A szállodaszövetség is megegyezést sürget.

A lagnagyobb Budapestre üzemelő fapados, légítársaság első embere szerint ugyanakkor támogatható a Budapest Airport vezetésének elképzelése, miszerint hatékonyabban üzemeltethető repülőtérré terveznék átalakítani Freihegyet.

Váradi József a Népszabadságnak elmondta, hogy ez közvetve a Wizz Air számára is fontos, mivel a hatékonyabb repülőtér versenyképesebb – olcsóbb – árakat tud ajánlani a légitársaságoknak, így hosszú távon csökkenhetnek azok költségei, valamint – tette hozzá – a jegy árak is. Példaként hozta fel London Luton repülőterét, amely utasforgalmában Ferihegyhez hasonlít, mégis jelentősen kevesebb emberrel látják el ugyan azt a feladatatot, mint Budapesten.

A Magyar Szállodaszövetség a fapados cég vezetőjével lényegében egy véleményen van, s felhívták a munkáltatók és a munkavállalók képviselőit a mielőbbi megegyezésre, és ferihegyi repülőtér normális üzemelésének gyors visszaállítására. A szövetség mai közleményében rávilágított arra, hogy a vitában álló felek nemcsak megbízóiknak tartoznak felelőséggel, hanem az egész magyar turizmusnak, a magyar nemzetgazdaságnak is, aminek a ferihegyi repülőtéren elhúzódó sztrájk beláthatatlan károkat okoz.
Budapest turizmusának élénkítésére az elmúlt hetekben indult kampány, amely elsősorban a repülővel utazó városlátogató turistákat  célozta meg. Ezek a vendégek nem képesek légi úton a fővárosba utazni, de ha lenne is ilyen szándékuk, az elmúlt napok eseményeit  látva más célországot választanak, máshol költik el pénzüket.

Az elhúzódó sztrájk miatt kevesebb lesz a vendég a budapesti szállodákban, kevesebben látogatják az éttermeket, kulturális eseményeket, kevesebben vásárolnak, s veszik igénybe a taxikat.  "Természetesen nemcsak a turisztikai szolgáltatók forgalma, a fővárosi turisztikai és az állami adóbevételek csökkennek, de veszélybe kerül mindazok munkahelye is, akik a turizmusban dolgoznak" - áll a közleményben. A szállodaszövetség szerint a ferihegyi repülőtéren kialakult  helyzet erősen rontja Magyarország külföldi megítélését, ami az elmúlt hónapok pénzügyi válsága, az ország fizetőképességének megrendülése után csökkenti a turizmus versenyképességét, eltántorítja a külföldi befektetéseket, és tovább növeli gazdasági  nehézségeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.