A szövetkezeti mezőgazdaság versenyképes maradt

Az elmúlt évek munkájának eredményeként sikerült megalapozni a modern, versenyképes magyar mezőgazdaságot - mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlsztési miniszter szerdán a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) V. kongresszusán.

Gráf József szerint jó döntésnek bizonyult, hogy az ország uniós csatlakozását követően az ágazat rendelkezésére álló mintegy 1300 milliárd forint többletforrás felét a magyar mezőgazdaság korszerűsítésére szánták. Ennek eredményeként - az uniós pénzek és a nemzeti források felhasználásával - az állattenyésztésben mintegy 400 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg, és mintegy 300 milliárd forint értékű új erőgép és más munkaeszköz kerülhet az agráriumba.

Nagy Tamás, a MOSZ elnöke azt emelte ki, hogy a szervezet két évtizedes működése során a MOSZ tudatosan építette fel a mezőgazdasági szövetkezők és termelők érdekképviseleti rendszerét. Hozzátette: a MOSZ tagjainak 73 százaléka kis-, 26 százaléka mikrovállalkozás és 1 százalék tartozik a nagyvállalati kategóriába. 

A MOSZ tagsága állítja elő a magyar mezőgazdasági termékek mintegy 50 százalékát, mintegy 2 millió hektárt művelve. Évente mintegy 138-140 milliárd forint adót és járulékot fizetnek be az államkasszába. A többi árutermelő a magyar mezőgazdaságban évente csak mintegy 20 milliárd forintos befizetési kötelezettséget teljesít az államkasszába - tette hozzá.

A MOSZ elnöke utalt arra: mindezek figyelembevételével a magyar mezőgazdasági szövetkezők és társas vállalkozók azon csoportja, amely tagja az érdekképviseletnek megkerülhetetlen részét képezi a magyar agrártársadalomnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.