Szigetvár megúszta a számlaképbírságot

Az első fokú fogyasztóvédelmi hatóság közel 9 millió forint kötbér megfizetésére kötelezte a Szigetvári Távhő Kft.-t például azért, mert júniusi számláin nem színes-szöveges rezsiboksz hirdette a rezsicsökkentést. Igen ám, de az erről szóló szabály csak július 1-jén lépett hatályba. A céget másodfokon felmentették.

A Baranya megyei első fokú fogyasztóvédelmi hatóság megbüntette, a másodfokú Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) viszont felmentette a számlaformátum vélt hiányosságai miatt a Szigetvári Távhő Kft.-t - tudta meg lapunk. A szeptemberi verdikt 8,66 millió forintot, vagyis mind a 866 lakossági távhőfogyasztójuk számára egyenként 10-10 ezer forint kötbér megfizetését írta elő a tavaly 252 millió forint árbevételt és 2,7 milliós eredményt elérő önkormányzati cég számára.

A hatóság egyebek között azt kifogásolta, hogy a távhőcég júniusi számláin nem szerepelt az úgynevezett rezsiboksz. Ez színes háttérrel hivatott tájékoztatni a fogyasztót a rezsicsökkentés révén elért havi, illetve január óta göngyölített megtakarításairól. Ám a cég fellebbezése nyomán az NFH megállapította, hogy ez a szabály csak július 1-jén lépett életbe. A szolgáltató ezt követően - vagyis júliustól - a szabálynak megfelelően külön színnel kiemelt keretben tájékoztatta mind a 866 távhőfogyasztóját az adott hónapban, illetve az év elejétől a rezsicsökkentés révén elért megtakarításairól. A cég háttérszínnek a narancssárgát választotta.

Az első fokú hatóság azt is kifogásolta, hogy a szolgáltató ezen kívül sem nyújtott általános tájékoztatást a fogyasztók számára. Ám, mint később kiderült, a cég a számla hátoldalán, "vagy ha rosszabb minőségű volt a papír, a számla mellett, külön íven" nyújtott tájékoztatást a január 1-i 10 százalékos távhőárcsökkentésről. Ám ezeket az első egyeztetések során nem mellékelték, ráadásul egy nyomtatási hiba is becsúszott.

Fellebbezésében a társaság azt is megemlítette, hogy viszonylag kis méretéből fakadóan a számlaformátumra vonatkozó szabályok azonnali pontos átültetése a nagy szolgáltatóknál komolyabb kihívást jelent a számukra. Ezt a másodfok nem vette figyelembe. A cég azt is megpendítette, hogy a vita nem a rezsicsökkentés végrehajtásáról szól: azt minden kétséget kizáróan érvényesítették. A cég méretéhez képest tetemes bírság csak azért fenyegette a társaságot, mert a fogyasztóvédők szerint nem az előírásoknak megfelelő módon tájékoztatták a lakosságot a rezsicsökkentés végrehajtásáról.

A számlaképszabályok megalkotásával foglalkozó Németh Szilárd fideszes rezsibiztos néhány nappal az augusztusi vizsgálatok megkezdése után már bejelentette, hogy tíz távhőcéget 56 ezer "hibás" számla miatt összesen 560 millió forint kötbér kifizetésére köteleztek. Mint arról beszámoltunk, a számlánként 10 ezer forintos kötbér valamennyi érintett társaság éves bevételének tetemes részét tette ki. Önkormányzati tulajdonosaik támogatása nélkül ezek kifizetése valamennyi esetben veszélyeztette a távhőellátás pénzügyi egyensúlyát. Ráadásul a gyakran változó szabályok félreérthető megfogalmazásai miatt valamennyi talált okot a fellebbezésre. Ezek az eljárások még zajlanak, de a képviselő azóta lényegében törölte a 10 ezer forintos kötbérszabályt.

Németh Szilárd január 1-től ismét új számlaképszabályokat írt elő. Ezek átültetése a kisebb cégek számára újból problémákat okozhat. Ugyanakkor a lapunknak nyilatkozó cégvezetők üdvözölték, hogy itt már nem szöveges, hanem grafikus formában fogalmazták meg a követelményeket. Ez kevesebb félreértésre adhat okot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.