A Szerencsejáték Zrt. is beszállhat Demján orosz lottójába

Az MFB közleményben erősítette meg, hogy 25 milliárd forintos állami hitelt nyújt Demján Sándor oroszországi lottóvállalkozásához. Új elem, hogy később a szintén állami Szerencsejáték Zrt. is kaphat 25 százalékot az orosz cégből.

 

Az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) közleményt jelentetett meg Demján Sándor oroszországi lottóvállalkozásának nemrég kiszivárgott, 25 milliárd forintos állami hiteléről. Eszerint az Orosz Föderáció területére érvényes valós idejű állami számsorsjátékok lebonyolítási jogát egy tender eljárás keretében az OOO ORGLOT társaság (az Orosz Föderációban bejegyzett korlátolt felelősségű társaság) szerezte meg.

A Demján Sándor érdekeltségébe tartozó, külön erre a célra alapított, magyarországi székhelyű projekttársaság (ORGLOT Magyarország Zrt.) többségi részesedést szerzett az OOO ORGLOT társaságban. Az orosz LOTTO projekt keretében, a magyar projekttársaság által megvalósítandó beruházások finanszírozására az ORGLOT Zrt. az MFB Zrt.-t kérte fel. A beruházás összege 100 millió euró. A döntés-előkészítés során a bank egy jelentős nemzetközi tanácsadó cég által készített megvalósíthatósági tanulmány alapján részletesen bevizsgálta a projektet és 15 százalékos önerő biztosítása mellett, 85 millió euró összegű hitel (nem kedvezményes kamatozású) nyújtásáról döntött.

A hitel felvevője a magyarországi projekttársaság, futamideje a koncessziós jogok futamidejéhez igazodóan 5 év. A bank a hitel megtérülését alapvetően a LOTTO számsorsjátékokból származó nyereségre alapozza, prudenciális okokból azonban független biztosítékként előírta a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó holding vállalkozás készfizető kezességét is. Továbbá az ügylet politikai és szabályozás változás kockázatának fedezésére, feltételként előírásra került a hitelfelvevő számára MEHIB biztosítás megkötése. A hitelszerződés megkötésére 2008. decemberében került sor, jelenleg a hitel folyósítási feltételeinek teljesítése történik.

A tervek szerint 40.000 terminál magyarországi összeszerelése és Oroszországba való továbbszállítása lehetséges, továbbá papíralapú export lehetőségének vizsgálata folyamatban van. A rendszer teljes kiépítését követően az ORGLOT Zrt. a Szerencsejáték Zrt. részére beszállási lehetőséget kíván biztosítani az orosz lottótársaságba 25 % tulajdoni hányad erejéig.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.