A szerdai kormányülés napirendjén szerepel az SPS-rendszer

A szerdai kormányülés napirendjén szerepel az egységes mezőgazdasági támogatási rendszer, az SPS bevezetése - erősítette meg Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára.

A szaktárcánál és a kormánynál is meghallgatásra talált azoknak az agrárszervezeteknek a kérése, amelyek a rendszer  bevezetését  sürgették. Arra hivatkozva, hogy az biztonságot  nyújtana a gazdálkodóknak 2013-ig, a mostani uniós költségvetési  időszak végig azzal, hogy a mostani támogatásokkal évekre előre  lehetne kalkulálni.


Az SPS bevezetését - amelyről a múlt év őszén törvényt is  elfogadott az Országgyűlés - lényegében az akadályozza, hogy Sólyom  László köztársasági elnök a rendszer bevezetését lehetővé tévő  jogszabályt normakontrollra az Alkotmánybírósághoz (AB) küldte.

Az AB azonban még nem döntött az ügyben, és így kérdésessé vált  az SPS jövő év eleji bevezetése. Az SPS-re való átállást ugyanis  Magyarországnak legkésőbb augusztus 1-jéig jeleznie kell az Európai  Uniónak. Vélhetően erről születik majd döntés a szerdai  kormányülésen.

Az SPS-t az EU 17 - jórészt Magyarországnál fejlettebb -  államában alkalmazzák már. Több szakértő szerint a szóban forgó  támogatási szisztéma rugalmasabb a most használt magyarországi  támogatási formánál. Mások viszont az ellenkezőjét állítják, arra  hivatkozva, hogy Magyarország felkészületlen az SPS bevezetésére. Az  ellenkezők szerint értelmetlen lenne bevezetni a rendszert, mivel  2013 után a Magyarországon jelenleg alkalmazott szisztémához nagyon  hasonló agrártámogatási rendszer lép életbe az egész EU-ban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.