A Századvéghez kerül a Napi Gazdaság

Új tulajdonoshoz kerül a Napi Gazdaság. A lapot a Századvég Gazdaságkutató Zrt. - Giró-Száz András kormányszóvivő volt munkahelye - vette meg a Spéder Zoltán fémjelezte CEMP kiadói csoporttól.

Megvásárolta a Napi Gazdaság Kiadó Kft.-t a Századvég Gazdaságkutató Zrt. - közölte a vevő társaság elnöke hétfőn és többségi tulajdonosa az MTI-vel. Heim Péter közleményében azt írta, a Századvég célja, hogy a Napi Gazdaság húszéves hagyományait megőrizve és nemzetközi példákat figyelembe véve megújítsa a kiadványt, létrehozva Magyarország piacvezető gazdasági napilapját. A megújult lap tájékozott, mértékadó és professzionális lesz, amely nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét - fogalmazott. A kiadó eddigi tulajdonosa a Közép-Európai Média és Kiadó (CEMP) Zrt. volt.

Az igazgatóság elnöke kiemelte: a Századvég nagyra tartja a szerkesztőség eddigi munkáját, amelyet kibővít saját erőforrásaival, tudásbázisával és nemzetközi kapcsolataival, hogy az előfizetőknek, olvasóknak új szolgáltatásokat és információkat nyújtó lapot hozzon létre. A kiadó hamarosan új gazdasági portált is indít - tette hozzá.

Heim Péter közölte: a lap főszerkesztője Barcza György makroközgazdász, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető elemzője lesz, aki korábban tizenkét évig befektetési banki elemzőként dolgozott, többek között az ING és a K&H vezető elemzőjeként dolgozott. Századvéges színekben pedig több alkalommal felvállaltan állt ki Matolcsy György stratégiája védelmében. 

A Napi Gazdaság Kiadó Kft. vezetését a másfél évtizedes kiadói múlttal rendelkező Keresztesi Péter veszi át - áll a közleményben. A közgazdász végzettségű új ügyvezető korábban német, osztrák és magyar kiadóvállalatokat vezetett, és tagja volt a Magyar Lapkiadók Egyesülete elnökségének. Mezősi Tamás felelős szerkesztő és a jelenlegi szerkesztőség tagjai folytatják munkájukat a lapnál, és aktív részt vállalnak a lap megújításában is - közölte Heim Péter.

Az évtizedek óta 5-10 ezerre becsülhető példányszámú Napi Gazdaság jogelődjét 1991-ben hozták létre a ma is legnagyobb versenytársának számító Világgazdaságtól elszegődött munkatársak. A kiadó több tulajdonváltáson esett át, a CEMP 2007-ben vásárolta meg.

A mai tájékoztatások alapján az ügyletnek nem része a lap jelenlegi online felületét, a napi.hu-t működtető www.Napi.hu Kft., a hozzá tartozó, a 100 leggazdagabb magyarról szóló éves kiadvány illetve a rendezvényszervezés.

Az alapítók közé tartozó Korányi G. Tamás eddigi főszerkesztő - aki 22 éve dolgozik a kiadónál, 15 évig irányította a tőzsderovatot, az elmúlt 7 évben pedig főszerkesztőként jegyezte a lapot - a CEMP kérésére marad a napi.hu élén. Lapunknak megerősítette: az ügylet érdekében július során eladta a kiadóban meglévő 10 százalékos részesedését a CEMP-nek.

A részesedésekért fizetett összegeket nem hozták nyilvánosságra, de megfigyelők úgy vélik, hogy a csomag vételára arányítva sem éri el a 2007-est.

Úgy tudjuk, a dolgozók többsége a nyomtatott kiadványnál marad - amelynek anyagai új internetes oldalon jelenhetnek meg -, sokan viszont az eddigi online felületnél folytatják.

A 2010-ben alapított vevő többségi tulajdonosa a közgazdasági elemzőként dolgozó Heim Péter. Alapítótársa Giró-Szász András volt, aki 2000-től a magát konzervatív szellemi műhelynek nevező Századvég Alapítványnál politikai elemzőként tevékenykedett, és aki 2011-es kormányszóvivői kinevezését követően részét eladta a szintén közgazdász, sokáig állami informatikai posztokat betöltő Bódi Gábor Imrének.

Az eladó a Spéder Zoltán volt OTP-vezérhelyettes médiabirodalmát jelképező Közép-Európai Média és Kiadó (CEMP) Zrt., amely olyan médiumokat tulajdonol, mint az Index.hu, a Portfolio.hu vagy az Inforádió.

Az egyik összekötő kapocs a vevő és az eladó között Lantos Csaba, aki részint a Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatósági tagja, a Spéder Zoltán elnökletével működő FHB Bankban pedig a felügyelőbizottságot irányítja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.