A szaúdiak 75 dolláros olajárra játszanak

Azt már Szaúd-Arábia sem nézheti tétlenül, hogy július óta 110 dollárral zuhant a kőolaj hordónkénti ára a világpiacon. A világ legnagyobb termelője februárban az olajkartell (OPEC) által számára meghatározott mennyiségnél is kevesebbet hoz a felszínre, hogy ezzel is csökkentse a piacon levő fölösleget, s feljebb nyomja az árat egészen 75 dollárig.

A szaúdiaknak elfogyott a türelme: az olajbevételekből élő királyság még annál is kevesebb olajat hoz a felszínre februárban, mint amennyit számára a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC)  engedélyez. Sőt: máris kilátásba helyezték, hogy egy még radikálisabb termeléscsökkentéstől sem zárkóznak el.

„Egyensúlyba kell végre hoznunk a keresletet a kínálattal" - indokolta az önkéntes termeléscsökkentést Ali al-Naimi szaúdi olajipari miniszter egy indiai energiakonferencián. A január óta élő 2 millió hordós OPEC-kvótacsökkentés sem tudta helyrebillenteni az olajárat, mivel a globális recesszió keresletcsökkentő hatása sokkal erősebben érvényesül a jegyzésárakban, mint a kínálat visszafogásának elvileg árfelhajtó hatása.

Szaúd-Arábia napi 8,05 millió hordó olajat termelhet, ezzel szemben már most 8 milliónál tartanak, s februárban napi 7,7 millióra mehetnek le - írja a Reuters. A lényeg, hogy a szaúdi vélemények szerint fairnel tartott 75 dolláros árat kisajtolják a piacból. Az olajjal jelenleg 37 dollár környékén kereskednek mind a New York-i, mind a londoni árutőzsdén.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.