A szárazságban a gazdák öntözni sem tudnak

A Magosz azonnali intézkedést követel, hogy az aszály okozta máris százmilliárdos kárt enyhítsék.

Az aszály pusztít, a kormány hallgat címet adta csütörtöki sajtótájékoztatójának a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz). A rendkívül szárazságot jellemzi Jakab István elnök szerint az is, hogy a tájékoztató egyik előadója, Karsai Ferenc Heves megyei gazdálkodó nem tudott eljönni, mert csütörtökre kapott egy vetőgépet, amivel a tikkasztó szárazság miatt kipusztult kalászos gabonája helyett kukoricát vethet.

Akár százmilliárd forintos vagy azt meghaladó nagyságú kára is lehet a magyar mezőgazdaságnak az idén az aszály miatt – állította Jakab  István azzal, hogy a tapasztalataik szerint a kalászos termés fele már veszélyben van és egyes térségekben a tavaszi vetésű növények 30-40 százaléka ki sem kelt.

A Magosz álláspontja szerint, eközben a kormány semmit nem tesz, holott már intézkedni kellett volna az öntözés egyszerűbbé és olcsóbbá tétele miatt. Azonnali intézkedéseket kell hozni a károk enyhítésére, ennek része az elhanyagolt öntözőcsatornák gyorsított rendbe tétele, de ilyen karasztrófális helyzetben, azt a 33 milliárd forintot is vissza kellene a gazdálkodóknak adni, amit válságkezelés címén elvettek az  agrárköltségvetés nemzeti támogatási forrásaiból.

Jakab István beszámolt arról is, hogy elvileg 300 ezer hektáron lehet öntözni, de a gazdák többsége nem juthat időben vízhez, ugyanis rendkívül bonyolult adminisztratív eljárás után nyílhatnak meg a csapok, ha egyáltalán működnek, ugyanis 2002-től megszüntetették a vízgazdálkodási társulatok állami támogatását és a gazdáktól hektáronként elvont 800 forintos díjból képtelenek a csatornahálózatot karban tartani

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.