A számlák 20 százaléka gyanús, de nem jelentik

A vállalkozások által elszámolt költségek közel ötöde megkérdőjelezhető, a kérdéses számlák többsége esetében a könyvelőt is bevonják a fiktív "elszámolási ügyletekbe" – derül ki a Könyvelőiroda-vezetők Klubja és a Penta Unió Zrt. felméréséből.

A gyanús körülményeket a könyvelőknek jogszabályi kötelezettségük jelenteni a NAV felé - figyelmeztetnek. A 2011 végén készült, 1050 regisztrált mérlegképes könyvelő válaszait tartalmazó anonim felmérés eredményei rámutatnak: a vállalkozások által elszámolt költségek 18 százaléka vélhetően nem a vállalkozás érdekében merül fel, azaz jogszabályellenesen csökkenti az adóalapot. Ugyanakkor a megkérdezett könyvelők a számlák 14 százaléka esetében konkrét tudomással bírnak azok fiktív jellegéről.

Nagyon fontos kérdésről van szó. A könyvelőnek ezekre az esetekre előre fel kell készülnie, mégpedig írásos formában. A szerződésnek tartalmaznia kell, hogy a könyvelt cég gazdasági döntéseinek meghozataláért, illetve azok tartalmáért a könyvelő nem vállal felelősséget. Továbbá, ha pénzmosás gyanújára utaló jeleket is észlel, akkor a könyvelő köteles bejelentést tenni - mutat rá a közleményben Sallai Csilla, a Könyvelőiroda-vezetők Klubjának vezetője.

Fiktív számlák befogadása a vállalkozás részéről adócsalásnak minősül, illetve okirathamisításnak. Amennyiben a kiállított számlák nagy összegűek és fiktívek, akkor már számlagyárról is beszélhetünk - figyelmeztet a közleményben Gál István László, a PTE Büntetőjogi Tanszékének adjunktusa.

A pénzmosás-gyanús, szokatlan körülményeket a könyvelőknek jogszabályi kötelezettségük jelenteni a NAV felé. Ezzel sokan a mai napig nincsenek tisztában. Immár négy éve jogszabály írja elő, hogy pénzmosás elleni küzdelemmel kapcsolatos továbbképzésen kell részt venni a könyvelőirodák, adótanácsadó irodák és a könyvvizsgáló irodák dolgozóinak is. Nem érdemes kockáztatni, hiszen ilyen képzés már online módon is elérhető - teszi hozzá.

A jogszabályi bejelentési kötelezettség várhatóan két-három éven belül kibővül, nemcsak a pénzmosás-gyanús, hanem az adócsalás-gyanús (fiktív számlák elszámolása) esetében is kötelezettséget írhat majd elő a szabályozás a pénzügyi-számviteli szakma számára - hívja fel a figyelmet a közlemény. (forrás: hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.