A szállodaiparban még tart a válság

Jelentős visszaesést szenvedtek el a magyarországi kereskedelmi szálláshelyek üzemeltetői a gazdasági válság következtében, és egyelőre nem látják a kibontakozás jeleit sem - állítja Kovács István, a Magyar Szállodaszövetség főtitkára.

Óvatos becslésük szerint talán 2010 második felében indulhat el csekély mértékű fellendülés - mondta a főtitkár hozzátéve, hogy ezt is bizonytalannak tartják.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint január és szeptember között a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi, valamint a belföldi vendégek, illetve vendégéjszakák száma 11, illetve 6 százalékkal maradt el az előző év azonos időszaki értéktől. A szálláshelyek árbevétele folyó áron 9 százalékkal mérséklődött. Szeptemberben is - akár az első 8 hónap mindegyikében - alacsonyabb vendégforgalmat regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyek, mint 2008-ban.

A Magyar Szállodaszövetség üdvözölte, hogy a szálláshely áfája is a kedvezményes, 18 százalékos kulcs alá fog tartozni, aggódik azonban az üdülési csekkek január elsejétől várható megadóztatása miatt. Kovács István elmondta: attól tartanak, hogy az adóváltozás miatt jelentősen visszaesik a kereslet. Számításaik szerint a belföldi kereslet 70-80 százaléka használ üdülési csekket.

A KSH adatai szerint január-szeptemberben a kereskedelmi szálláshelyek 3,058 millió belföldi vendéget és 7,608 millió belföldi vendégéjszakát jelentettek, a vendégek és az éjszakák száma egyaránt 6 százalékkal csökkent. A belföldi vendégforgalom 59 százalékát fogadó szállodákban 7 százalékkal csökkent az éjszakák száma az előző év azonos időszakához viszonyítva. A vendégek körében népszerű - a vendégéjszakák 14 százalékát regisztráló - panziók esetében 13 százalékos elmaradás következett be.

A főtitkár elmondta, hogy várhatóan a jövő év második felében készülhet el az a dokumentum, amely alapján végzi majd el a szállodaszövetség jövő évtől a szállodák osztályba sorolását.

Az üzemelési engedélyeket szabályozó kormányrendelet ugyanis 2010-től eltörölte a kötelező osztályba sorolást, így a szálláshelyek önkéntesen végeztethetik el az érintett szakmai szövetséggel.

Kovács István elmondta: kidolgozás alatt van több uniós országgal együtt létrehozandó egységes minősítési rendszer is. Ehhez mintegy 6-10 európai uniós ország szállodaszövetsége csatlakozik.

A szállodaszövetség csütörtökön és pénteken tartja közgyűlését, amelyen új elnököt és alelnököt választott. A szervezet vezetője a következő két évre a korábbi alelnök, Erdei János lett, aki megbízással a DARE Csoport Turisztikai Igazgatója 2008. december 1-től.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.