A szaktárca szerint a fogyasztók érdekét szolgálja, ha kikapcsolják náluk a gázt.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint az, hogy a közművek 90 helyett rövidesen 60 nap után kikapcsolhatják a gáz és az áramszolgáltatást, a valójában jó a fogyasztóknak. Így ugyanis a szociálisan rászoruló fogyasztók nem tudnak nagy tartozást felhalmozni.

Az érintett fogyasztók érdekében tett javaslatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a lejárt tartozások miatt az energiaellátásból való kikapcsolás türelmi idejének hatvan napra csökkentésére - közölte a tárca hétfőn az MTI-vel lapunk cikkére reagálva.

A hétfői Népszabadság adott hírt arról, hogy márciustól kilencven helyett hatvan napjuk lesz a fogyasztóknak arra, hogy rendezzék a tartozásukat a gáz- és az áramszolgáltatók felé.

Az NFM a közlemény szerint a szolgáltatói tárgyalások és a szociális területen dolgozó szervezetek visszajelzése alapján döntött úgy, hogy a gyakorlati végrehajtás tapasztalatait figyelembe véve javaslatot tesz a földgázellátásról szóló törvény és a villamos energiáról szóló törvény lakossági felhasználók energiaellátásból történő kikapcsolására vonatkozó rendelkezéseinek módosítására.

A módosítási javaslatok értelmében - azok országgyűlés jóváhagyása után - a lakossági felhasználók lejárt tartozás miatti kikapcsolásának türelmi ideje a jelenleg hatályos kilencven napról - a korábbi közüzemi rendszerben is alkalmazott - hatvan napra csökken - írja a tárca.

A gyakorlati tapasztalatok az NFM szerint azt mutatják, hogy a hatályos előírások miatt olyan mértékben nőtt az egyes lakossági fogyasztók egyösszegű tartozásának mértéke, hogy azt már a szociálisan rászorulók megsegítésére specializálódott szervezetek közreműködésével sem lehetett kezelni, kiegyenlíteni. A módosítások legfontosabb célja a tartozás felhalmozásának a megakadályozása.

A szociális ellátórendszerben dolgozó szervezetek visszajelzései szerint a jelenlegi kilencven napos kizárási moratórium túlságosan hosszú. Tapasztalataik szerint azonban, ha időben megtörténik a kapcsolatfelvétel a fizetési nehézségekkel küszködő fogyasztók és a szociális ellátórendszer képviselői, vagy a karitatív szervezetek között, megvan az esélye annak, hogy a kisebb adósságot a háztartás rendelkezésére álló pénzügyi erőforrások jobb beosztásával, és az ahhoz való esetleges hozzásegítéssel fel lehessen dolgozni.

A minisztérium a védendő fogyasztókra vonatkozó rendelkezések módosítására is javaslatot tett: kizárólag azon fogyatékkal élő fogyasztók élveznek majd a kikapcsolással szemben teljes védelmet, akiknek élete vagy egészsége közvetlenül és igazoltan függ a villamosenergia-ellátás biztosításától. A földgázellátásban ilyen jellemzőkkel bíró fogyasztói kör nincs.

A szociálisan rászoruló fogyasztók védelme a kormány elképzelései szerint a jövőben az előre fizető mérők biztosítása útján, és az átalakított lakásfenntartási támogatási rendszer működtetése révén fog megvalósulni - közölte a tárca.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.