Magyar Nagydíj: megy vagy marad?

2012-től nem rendeznék meg Magyarországon a Forma-1-es Magyar Nagydíjat, ha az a pénzügyi és az önkormányzati tárcán múlna - írta a szerdai Világgazdaság. A Pénzügyminisztérium sajtóosztályán ezt az A5.hu internetes portál kérdésére cáfolták, néhány órával később azonban Szollár Domokos kormányszóvivő azt mondta: gazdasági válság idején minden kiadást alaposan meg kell vizsgálni.

A Világgazdaság birtokába jutott munkaanyagokra hivatkozva azt írja, hogy a szűkös központi források és  az emelkedő jogdíjak miatt nem támogatná a két tárca a nagydíj futamainak megrendezését 2012-2016 között. Számítások szerint a forint gyengülése miatt idén az  előirányzott 3,14 milliárd forintnál 1,74 milliárddal kerül többe a magyar államnak a futamok megrendezése.

Ezt a PM a központi tartalék terhére biztosítja, márcsak azért is, mert a jogdíjat akkor is ki kell fizetni az elkövetkező két évben, ha lemondaná a futamokat. Jövőre 22,05 millió dollár a fizetendő összeg, annak kifizetéséhez az önkormányzati tárcának mintegy 2 milliárd forinttal több  forrással kellene rendelkeznie a tervezettnél. A jogdíj összege évről-évre 10 százalékkal emelkedik a Forma 1 császárával, Bernie Ecclestone-nal kötött szerződés értelmében.

A költségek ilyetén elszaladása a Fidesznek sem tetszik, Bánki Erik az ellenzéki párt sportpolitikusa azt javasolta az Önkormányzati Minisztériumnak, hogy térítse jobb belátásra Ecclestone-t és 2012-től a jogdíjemelkedés mértékét felezze meg, azaz vigye le 5 százalékra.

A Pénzügyminisztérium sajtóirodáján az  A5.hu autós-motoros és Forma-1-es szakportál kérdésére kategorikusan cáfolták a Világgazdaság értesüléseit. Mind a pénzügyi, mind az önkormányzati tárca, mind a kormány teljes mellszélességgel kiáll a futam megrendezése mellett. Nem tudják, mit takarhat a gazdasági napilap birtokába került bizonyos "munkaanyagok" kifejezés, de a kormánynak nem áll szándékában a Magyar Nagydíj elgáncsolása – tették hozzá.

Néhány órával később Szollár Domokos a kormány szerdai ülése után tartott tájékoztatón közölte: egyelőre nem született döntés a Hungaroring rendezői jogdíjával kapcsolatos előterjesztésről. Hozzátette: a gazdasági válság idején minden kiadást alaposan meg kell vizsgálni, hogy ténylegesen jó célra fordítják-e, illetve szükséges-e odaadni azt a pénzt. Ez vonatkozik a Hungaroringre is – közölte.

A kormányszóvivő hangsúlyozta ugyanakkor: "a kormány szereti a Hungaroringet, ami nagyon jó dolog". Véleménye szerint potenciális esély van arra, hogy Magyarország regionális Forma 1-es központtá váljon.

 

Felipe Massa a boxutcában. Mogyoród legnagyobb nyertesét Ecclestone-nak hívják
Felipe Massa a boxutcában. Mogyoród legnagyobb nyertesét Ecclestone-nak hívják
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.