A svájciaknak van a legtöbb aranya

Annak dacára, hogy a svájci jegybank az elmúlt tíz évben 1550 tonna aranyat értékesített, és ezzel több mint megfelezte az aranytartalékait, a lakosság létszámához mérten még mindig Svájcnak van a legtöbb aranya - írja közleményében az aranypiac.hu.

Az Arany Világtanács legfrissebb statisztikája sok elmozdulást nem mutat az elmúlt egy évben a jegybanki aranytartalékoknál. A sorrend az első tíz helyezettnél, amely a jegybanki aranykészletek több mint két harmadát birtokolja, mindössze Oroszország vonatkozásában változott.

Az orosz tartalékok immár évek óta folyamatosan növekednek, és a legfrissebb adatok szerint most a kilencedik helyről egyet előre lépve megelőzik a japán központi bank készleteit. A 10 legnagyobb aranytulajdonos közül kis mértékben csökkent a Német Szövetségi Bank aranytartaléka, és jelentősen a Nemzetközi Valutaalap aranykészlete.

A Svájci Nemzeti Bank páncéltermeiben tárolt nemzeti aranyvagyonból az alpesi ország minden egyes lakosára 136,63 gramm jut. Ebből a szempontból toronymagasan a svájci a Föld leggazdagabb nemzete. A svájci adófizetőkre fejenként jutó négy uncia arany, jelenleg nagyjából 1,1 millió forintnak felel meg.

Meglepően jól szerepel az aranystatisztikában a másfél évtizedes polgárháborút átszenvedő Libanon, amelyet nem véletlenül neveztek korábban a „Közel-Kelet Svájcának". A jegybank 286,8 tonnás aranykészlete 72,21 gramm aranyat jelent a föníciaiak minden egyes kései leszármazottja számára, ami a fejenkénti rangsorban a második helyet jelenti.

A magyar lakosságra mindössze 0,31 gramm arany jutna fejenként a Nemzeti Bank 3,1 tonnás aranykészletéből, ami az aktuális árfolyam szerint még 3 ezer forintot sem jelent egyénenként

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.