A svájci luxusórák válságban is kelendőek

A luxusipar egyelőre dacol a válsággal, legalábbis ami a drága svájci órákat illeti. A világ legnagyobb óraexportőr országa tavaly az év egészében rekord kivitelt bonyolított le, bár áprilistól lassulás kezdődött, elsősorban a középkategóriás óráknál. A drága luxusórák változatlanul jól mentek.

A svájci óragyárak szakmai szervezete (FHS) szerint tavaly 17 milliárd frank (11,4 milliárd euró) értékben adtak el órát külföldön. Ez az árfolyamváltozásokat és az áremeléseket beszámítva 6,7 százalékos, reálértékben 1,2 százalékos növekedés.

A negatív fordulat, amit a gazdasági válság okozott, szeptembertől volt jobban érezhető, mígnem decemberben már 7,6 százalékkal kevesebb órát adtak el külföldön, mint egy évvel korábban. A legnagyobb mértékben - harminc százalékkal - a középkategóriás, 500-3000 frankba kerülő órák kereslete esett vissza, a 200-300 frankos óráké húsz százalékkal mérséklődött.

Csupán a legdrágább, háromezer franknál drágább órákból vettek többet tavaly decemberben: az eladások értékben 3,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, igaz, darabszámra ebben a csoportban is 9,5 százalékos volt a visszaesés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.