A svájci jegybank interveniálna is a gyenge frankért

Csütörtökön folytatódott a svájci frank napok óta tartó gyengülése a dollárral szemben, miután a jegybank alelnöke kijelentette: a bank kész interveniálni is a frank további gyengítése érdekében, hogy elkerülhető legyen a defláció.

Philipp Hildebrand még szerdán későn este mondta egy rendezvényen: a bank bármit megtesz, csak hogy a fogyasztói árak ne csökkenjenek tartósan, azaz ne legyen defláció. Ezért arra is készek, hogy korlátozott mértékben külföldi valutát vásároljanak meghatározott árfolyamon. A svájci frank csütörtökön kora délután 0,40 százalékkal volt gyengébb a dollárhoz képest a szerda esti zárónál - egy dollár 1,1568 svájci frankot ért -, de csak 2,09 százalékkal ért kevesebbet, mint 2007 végén.

Elemzők rámutatnak, hogy mivel a Svájci Nemzeti Bank irányadó kamatcélja már mindössze 0,5 százalék a háromhónapos frank-LIBOR-ra, a jegybanknak nem sok mozgástere van pénzügypolitikai enyhítéssel befolyásolni a svájci frank árfolyamát. A központi bank előrejelzése szerint a svájci gazdaság az idén 0,5-1,0 százalékkal fog zsugorodni, 2003 óta először.

A GDP stagnált a harmadik negyedévben, négy év után először nem emelkedett. Mindazonáltal így is jobban szerepel Svájc gazdasága, mint az eurózónáé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.