Svájcban 750 millió frankos gazdaságösztönző programot indítanak

A svájci kormány szerdán új, összesen 750 millió svájci frankos gazdaságösztönző programot jelentett be, már a harmadikat a válság kezdete óta, a sötétebb kilátásokkal indokolva döntését.

Előzőleg a kormány gazdasági tanácsadói rontották előrejelzéseiket. A gazdaságügyi államtitkárság (SECO) a hazai össztermék (GDP) 2,7 százalékos csökkenését jósolta idénre szerdán, és jövőre is még 0,4 százalékos, további visszaesést valószínűsített. Idén 0,5 százalékos deflációra, jövőre 0,9 százalékos inflációra számít a SECO. Márciusban az államtitkárság még csak 2,2 százalékos visszaesést jósolt erre az évre, és már "minimális növekedést" jövőre.

Az összeg elmaradt az 1 milliárd frankos elemzői várakozásoktól. Az új programot heves vita előzte meg: bírálói szerint az efféle programok nem sokat érnek olyan országban, mint Svájcban, ahol a hazai piac nagyon kicsi és a megtakarítási arány nagy, viszont óriási költségvetési hiány várható.

Svájc tavaly félévkor süllyedt recesszióba. A visszaesés enyhébb, mint szomszédainál, de a késleltetett hatások - például a munkanélküliség jelentős növekedése - még hátravannak. A SECO előrejelzése szerint idén átlagosan 3,8 százalékos munkanélküliség várható, de jövőre már 5 százalékos lehet az állástalanok aránya. Ezzel együtt a lakossági fogyasztás idén még 0,2 százalékkal nőhet, de jövőre éppen 0,2 százalékkal csökkenhet.

A svájci kormány előző két költségvetési gazdaságösztönző programja összesen 1,7 milliárd frankot ért, benne támogatásokkal a lakásfelújításokhoz, az exporthoz, a részmunkaidős foglalkozatáshoz, és családi adókönnyítések is szerepeltek az intézkedések között. A kormány programjait a kantonok és a városok összesen vagy 10 milliárd frankot érő helyi költségvetési támogatásai egészítik ki.

Az új keretből 400 millió frankot szánnak munkapiaci segítségre jövőre: támogatni fogják az ideiglenes alkalmazást nem profitcélú intézményeknél, és finanszírozni az átképzést, illetve a gyakornoki foglalkoztatást állami intézményekben. További 200 millió frankból támogatják az egészségbiztosítást, 150 millió frank erejéig pedig adócsökkentés lesz a már elfogadott áfa-reform keretében.

A gazdasági visszaesés és a kormányzati intézkedések miatt idén egymilliárd frankos költségvetési hiány várható Svájcban egyszeri tételek nélkül, miután tavaly még, szintén egyszeri tételek nélkül, még 7,3 milliárd frank többlet volt. Igaz, az úgynevezett egyszeri vagy kivételes tételekkel együtt - ide számítva például a UBS bankcsoport 6 milliárd frankos megsegítését is - 3,6 milliárd frank volt a hiány már tavaly is. A svájci kormányt egy 2001-es népszavazás egyensúlyos költségvetési politikára kötelezte, ez alól csak átmenetileg lehet kivételt tenni, súlyos válság idején. Mindazonáltal a 122 milliárd frankos államadósság csak a svájci GDP 23 százalékának felel meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.