A spanyol GED megvásárolta a Révai Nyomdát

A spanyol GED Capital magántőke befektetési társaság 100 százalékban megvásárolta a Révai Nyomda Kft-t a brit Polestar Csoporttól; a tranzakció értéke azonban nem publikus - közölte a felvásárló társaság szerdán.

Ez a GED második közép-kelet-európai akvizíciója a nyomdaiparban, miután 2010-ben megvásárolta az Infopress Group Romaniát. A GED több mint 15 millió eurót fektetett a két vállalatba. Közölték, hogy a romániai és a magyar vállalat ezentúl egy cégcsoportot alkot, a Révai Nyomda azonban megtartja a nevét.

A két cég 80 millió euró együttes forgalmával és az összesen 500 alkalmazottal a térség legnagyobb nyomdaipari vállalatává válik. A GED egyike a Spanyolországban működő közepes méretű vállalatokkal foglalkozó magántőke befektetési társaságoknak. A csoport összesen 350 millió eurós alapot kezel különböző befektetési eszközökön keresztül, elsősorban Kelet-Európában és az Ibériai-félszigeten aktív.

A 150 éves Révai Nyomda a legnagyobb kapacitású magyarországi nyomda. Számos magyar és nemzetközi kiadó bizalmát élvezi, ezen kívül a legnagyobb üzletláncok veszik igénybe a szolgáltatásait, piacvezető a szórólapok és brosúrák piacán. A vállalat jelenleg 250 főt foglalkoztat Budapesten és fóti üzemegységében, 2010. évi forgalma elérte a 42 millió eurót a közlemény szerint. A múlt század elején a híres Révai Nagylexikona sorozatot is kiadó céget a rendszerváltás után privatizálták.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium elektronikus céginformációs szolgálatának adatai szerint a Révai Nyomda Kft. a 2010. szeptember 30-án zárult üzleti évében 11,466 milliárd forint árbevételt ért el, 5,3 százalékkal meghaladva az előző éves forgalmát. Az export árbevétele 3,886 milliárd forint volt. A vállalat 222 millió forint üzemi eredményt ért el az előző évi 201 millió forintos veszteség után. A 315 millió forintos pénzügyi veszteség miatt azonban 105 millió forintos adózás utáni veszteséggel zárta a tavalyi üzleti évét.

A Révai Nyomda jegyzett tőkéje 1,664 milliárd forint, a saját tőkéje 1,785 milliárd forint, mérlegfőösszege 8,077 milliárd forint volt 2010. szeptember 30-án. Hosszú lejáratú kötelezettségei meghaladták az 1,5 milliárd forintot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.