A Sony is megválik PC üzletágától

Drasztikus lépésre szánta el magát a Sony vesztesége felszámolása érdekében: megválik személyi számítógép üzletágától, és elbocsátja 5 ezer alkalmazottját.

A folyó (márciussal záró) pénzügyi évben a Sony 110 milliárd jen (800 millió euró) veszteségre számít, holott eredetileg 30 milliárd jen nyereséget prognosztizált. A veszteséghez a tévékészülék üzletág mintegy 25 milliárd jennel (180 millió euró) járul hozzá.
A pénzügyi évben a Sony 7,7 ezer milliárd jen értékesítési árbevétel után 80 milliárd jen üzleti eredményre számít.

A pénzügyi év április-decemberi kilenc hónapjában a Sony 11,17 milliárd jen nyereséget ért el, szemben az egy évvel korábbi 50,87 milliárd jen veszteséggel. Üzleti eredménye az előző évihez képest 70,5 százalékkal 141,45 milliárd jenre emelkedett. Értékesítési árbevétele a kilenc hónapban 5,9 ezer milliárd jen volt, 16,4 százalékkal több az előző évinél.

Az évek óta veszteséges tévékészülék üzletágat az idén júliusban önálló szervezeti egységgé alakítja át a Sony. A személyi számítógép üzletágat pedig a Vaio márkanévvel együtt egy japán befektetési alapnak, a Japan Industrial Partners társaságnak értékesíti meg nem nevezett összegért.

A Sony 1996 óta gyárt személyi számítógépeket és jelenleg a kilencedik a személyiszámítógép-gyártók globális rangsorában.
A Nikkei gazdasági lap szerint a Sony PC-üzletága már veszteségessé vált. Az okostelefon- és táblagép piac bővülésével párhuzamosan világszerte visszaestek a személyiszámítógép-eladások. A notebook és asztali számítógépek világpiaci forgalma tavaly tíz százalékkal zsugorodott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.