A Siemens elhagyta a "vasmacskát" - azért nem felhőtlen a boldogság

A német Siemens gépipari, energiaipari és egészségügyiberendezés-gyártó konszern szerdán 1,013 milliárd eurós adózott eredményt jelentett az üzleti éve márciussal zárult második negyedéről, majdnem két és félszer többet az egy évvel korábbi 412 milliónál. Az egy évvel korábbi eredményt jelentős kötbér terhelte szállítási késedelmek miatt.

Hiába azonban a viszonylag jó eredmény a mostani üzleti év profitkilátását csökkentették, a visszaeső új megrendelések miatt, amelyek főleg a gépipari részleget sújtják. Oda tartozik egyebek közt a termelésautomatizálás, a járműipari beszállítás, a vonatgyártás, az építőgépgyártás és az Osram fényforrásgyártó. Most csupán a tavalyi, 6,6 milliárd eurós üzemi eredmény "meghaladására" számítanak a csoportnál, kevesebbre az elemzők eddigi, 6,9 milliárd eurós jóslatánál. Szerdán a kilenc hónappal ezelőtt kiadott, legutóbbi előrejelzést módosították: akkor még 8-8,5 milliárd eurós üzemi eredményt jósoltak a csoportnál a mostani üzleti évre.

A negyedévben a bevétel 5 százalékkal 18,955 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbi 18,094 milliárdhoz képest, de a negyedév során az új megrendelések értéke, 20,864 milliárd euró, 11 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi 23,371 milliárdtól. A Siemens előző üzleti évét, különösen az időszak végét, a konszern szerkezetátalakítási programjára fordított kiadás, a megvesztegetési botránnyal kapcsolatos büntetés és egy nem folytatott távközlési tevékenység okozta veszteség terhelte.

Ezzel együtt az üzleti év egészében az adózott eredmény 46 százalékkal 5,886 milliárd euróra emelkedett az egy évvel korábbi 4,038 milliárdról, a bevétel 7 százalékkal 77,327 milliárd euróra gyarapodott, az új megrendelések 11 százalékkal 93,495 milliárd euróra bővültek. Az üzleti év egészét azonban megsegítette a VDO autóipari beszállító eladása. Az eladásból származott nyereséget és más, nem folytatott tevékenységeket leszámítva az éves eredmény csak 1,859 milliárd euró volt, 52 százalékkal kevesebb, mint az előző évi eredmény a folytatódó tevékenységekből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.