Samsung eredmény: egyik szemük sír, a másik nevet?

A Samsung Electronics-nak, a világ első számú memórialapka és folyadékkristályos kijelző gyártó konszernjének adózott eredménye 72 százalékkal 619,2 milliárd vonra (463,5 millió dollár) csökkent az első negyedévben. A termékek iránt változatlan mérsékelt volt a piaci kereslet.

Az eredmény ugyanakkor jobb a múlt év negyedik negyedévi eredménynél, amikor az első számú dél-koreai konszern történelme során először volt veszteséges az árakat lemorzsoló és a keresletet visszafogó globális válság hatására. Ugyanakkor a negyedévi profit négyszeresen haladja meg a szakértői várakozásokban szereplő 149 milliárd vonos eredményt.

A vállalat a pénteken közzétett jelentés szerint a piaci feltételek javulását tapasztalja a negyedik negyedévhez képest, stabilizálódnak ugyanis a félvezetőárak és javult a mobiltelefon szektor jövedelmezősége is. A Samsung a Nokia után a világ második legnagyobb mobiltelefon-készülék gyártója. Emellett a vállalat ellenőrzése alatt tartotta a költségeket, visszafogta a termelését, amivel enyhíteni tudta a kínálati többletet. A javulás elsősorban a kínálat csökkentéséből, nem pedig a kereslet emelkedéséből fakadt - mondják az elemzők.

A Samsung óvatos a kilátásokat illetően, a globális gazdaság élénkülésének folytatódására számít a második negyedben, de erős keresletjavulást nem prognosztizál a közeljövőben. A Samsung működési eredménye az első negyedben 148 milliárd vont tett ki, amivel elmaradt a múlt év azonos időszakának 2,15 ezer milliárd vonos eredményétől, de felülmúlta a szakértői várakozásokban szereplő 152 milliárd vonos eredményt. Az eladások az első negyedévben 8,5 százalékkal csökkentek, 18,57 ezer milliárd vont tettek ki, szemben a 17,11 ezer milliárd vonos egy évvel ezelőtti forgalommal.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.