A román kötvény befektetési ajánlást kapott

A román államadós-besorolásnak megfelelő, befektetési ajánlású osztályzattal látta el a héten értékesített román dollárkötvényt pénteken a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő ezzel egy időben a spekulatív kategóriájú szerb szuverén osztályzatot adta meg a Szerbia által szintén e héten piacra vitt dollárkötvényre. Románia 1,5 milliárd dollár névértékben bocsátott ki 2023-ban lejáró dollárkötvényt 4,375 százalékos kuponnal. A Fitch a kibocsátásra pénteken "BBB mínusz" besorolást állapított meg. Ez az osztályzat a befektetési ajánlású adósminősítési kategória alsó határa, és azonos a cég által Romániára érvényben tartott, stabil kilátású szuverén besorolással.

Szerbia ugyancsak másfél milliárd dollár névértékű kötvényt értékesített a nemzetközi tőkepiacon 4,875 százalékos kuponnal, ötéves lejáratra. A Fitch erre a kibocsátásra "BB mínusz" besorolást adott, amely megfelel a cég által Szerbiára mint szuverén adósra nyilvántartott minősítésnek. Szerbia államadós-besorolásának kilátása e hitelminősítőnél ugyanakkor osztályzatrontás lehetőségére utaló negatív.

Románia szuverén adósbesorolása Magyarországénál egy fokozattal jobb, Szerbiáé kettővel gyengébb a Fitch osztályzati listáján. A Fitch Ratings Magyarországra stabil kilátású "BB plusz" besorolást tart érvényben; ez egy szinttel a befektetési ajánlású kategória alsó széle alatt van.

A Fitch a héten ezt a besorolását állapította meg a 2 milliárd dolláros, tízéves futamidejű és a 1,25 milliárd dolláros ötéves lejáratú új magyar szuverén devizakötvényre. A nemzetközi hitelminősítő a magyar dollárkötvény-kibocsátással kapcsolatos értékelésében kiemelte azt a véleményét, hogy a kötvény sikeres értékesítése igazolja a cég által a magyar államadós-osztályzat kilátásának múlt havi javításához alapul vett indokokat, vagyis azt, hogy Magyarországnak továbbra is elégséges nemzetközi tőkepiaci hozzáférése van az idén lejáró devizaadósságok megújításához.

A Fitch londoni elemzői ugyanakkor annak a véleményüknek is hangot adtak, hogy a magyar dollárkötvény-kibocsátás még tovább csökkenti a kapcsolatok újrafelvételének esélyeit a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). A Fitch Ratings december 20-án erősítette meg Magyarország szuverén adósosztályzatait a jelenlegi "BB plusz" szinten, a besorolás kilátását pedig negatívról stabilra javította, levéve a napirendről Magyarország leminősítését.

A Moody's Investors Service az egyetlen a három legnagyobb nemzetközi hitelminősítő közül, amelyik negatív kilátással listázza a magyar államadós-osztályzatot; a Fitch Ratings mellett a Standard & Poor's is negatívról stabilra javította Magyarország osztályzati kilátásait.

Igaz ugyanakkor, hogy az S&P az általa novemberben végrehajtott magyar osztályzatrontással egy időben jelentette be a kilátásjavítást. A Standard & Poor's magyar minősítése a másik két hitelminősítőénél egy fokkal gyengébb, "BB" a novemberi osztályzatrontás óta.

A Moody's a múlt hét végén erősítette meg "Ba1"-es - a Fitch és az S&P módszertanában "BB plusz"-nak megfelelő - magyar adósbesorolását, érvényben hagyva azonban az osztályzaton a leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást. Mindezek alapján jelenleg a Fitch Ratings magyar államadós-besorolása a legkedvezőbb a három nagy cég közül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.