A román gazdaság is megérzi, hogy kevesebb a vendégmunkás

A külföldön dolgozó román vendégmunkások egyre kevesebb pénzt utalnak haza. Ez érzékenyen érinti a román gazdaság egészét, hiszen az utóbbi években ezek a pénzek jelentették a külső deficit finanszírozásának legbiztosabb forrását.

A tekintélyes pénzügyi-üzleti napilap, a Ziarul Financiar konkrét adatokkal támasztja alá ezt a folyamatot. Eszerint az idei áprilisi hazautalások összege 341 millió euró volt, 25 százalékkal  kevesebb, mint a tavaly áprilisban (467 millió). A két esztendő májusait összehasonlítva a csökkenés mindössze 15  százalékos volt, de az idén júniusban a tavalyi év azonos  időszakához képest már 50 százalékos csökkenést regisztráltak (484  millióról 251 millióra).

A leglátványosabb zuhanás júliusban volt tapasztalható, amikor csupán 120 millió eurót utaltak haza a külföldön dolgozó románok, tavaly ugyanebben a hónapban még 504  millió volt a hazautalt pénz összege. Ez csaknem 80 százalékos különbséget jelent.

A Világbank statisztikai adatai szerint az elmúlt évtizedben a  románok voltak a "legszorgalmasabbak" a hazautalt pénzek nagyságát  illetően. Például 2002-ben már egymilliárd 600 millió euró érkezett  családjaikhoz banki úton, két esztendővel később ez a szám 2  milliárd 900 millióra ugrott, tavaly pedig már meghaladta a 6  milliárdot.

A most csökkeni látszó tendencia mögött a szakemberek  egyértelműen a foglalkoztató országok gazdasági nehézségeit látják. Felhívják azonban arra is a figyelmet, hogy az idén júniusban és júliusban a külföldön munkát vállalók már csak azért sem küldtek haza pénzt banki átutalások formájában, mert augusztusra amúgy is  hazautaztak szabadságra, keresetüket eleve otthon tervezték  elkölteni "zsebből".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.