A részvényesek idegeivel játszik a Nintendo

Aggasztja a Wii játékkonzolok iránti lanyhuló kereslet a Nintendo vezetőit, akik emiatt át is írták a jövő áprilisig szóló éves üzleti tervüket. A japán videojáték-gyártó működési nyeresége korábbi becslésükhöz képest 12 százalékkal fog csökkenni, de így is 5 milliárd dollár körül alakul. Az elemzők ennél 9,3 százalékkal többet vártak.

A válság tehát a játékipart sem kíméli: a mozgásérzékelős Wii konzolokból 26 millió darabot fognak tudni eladni, ez alig egy százalékkal több a tavalyinál. Satoru Iwata elnök mindazonáltal reméli, hogy a júniusban a boltokba kerülő Wii Sports Resort játékuk révén tovább növelhetik előnyüket a konzolpiac két másik reprezentánsa, a Sony PlayStation 3 és a Microsoft xBox előtt. A Wii Sports Resorttal - megvásárolható kiegészítő eszközei segítségével - a tévé előtt kendózni, frizbizni és jetskízni lehet, jókora pofont adva a kalóriáknak. A játékcsomag még hét másik sportággal egészül ki.

A szoftverek terén jobbak a Nintendo kilátásai, a következő 12 hónap során 7,3 százalékkal több, 220 millió játékprogram értékesítésével számolnak. Ehhez képest a Credit Suisse és a Morgan Stanley elemzői 292,5, illetve 242,8 millió program és 30,2, illetve 29,1 millió konzol eladását vetítették előre - emlékeztet a Bloomberg.

A Nintendo fő piacán, az Egyesült Államokban márciusban csupán 601 ezer Wii-t adtak el, ez 17 százalékos visszaesés az egy évvel ezelőtti darabszámhoz képest. A hordozható Nintendo DS készülék iránt is megcsappant a kereslet, ebből világszerte 30 millió talál majd gazdára az áprilissal indult üzleti évben, szemben az előző üzleti évben elért 31,2 milliós értékesített darabszámmal. Reménykedhetnek viszont a DS fényképezőgéppel és zenelejátszóval felturbózott változatának, a DSi-nek a sikerében, amely november óta kapható Japánban.

A mostani fanyalgások dacára is elmondható, hogy fut a Nintendo szekere. A cég a március végén zárt üzleti évében 8,5 százalékkal magasabb, 2,81 milliárd dolláros tiszta profitot tudott felmutatni, 9,9 százalékkal 18,5 milliárd dollárra emelkedő forgalom mellett.  A részvényesek azonban mocoroghatnak a székükben, mivel a vállalat részvényárfolyama folyamatosan csökken, az éve eleje óta 21 százalékot gyengült, miközben a tokiói vezető tőzsdeindex, a Nikkei ezalatt 5,9 százalékot tudott erősödni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.