Leállt a Ferihegyről induló gépek ételellátása

Átrendeződhet a reptéri cateringellátás, mert leállt a reptéri szolgáltató, amely korábban a Malévet is kiszolgálta. A reptér kikapcsolta náluk az áramot, addig több járaton nem tudják biztosítani a fedélzeti étkezést.

Újabb "kellemes" tapasztalatot szerezhetnek Magyarországról a Budapestről induló légi utasok. Több légitársaság nem tudott megfelelő fedélzeti ellátást biztosítani utasainak tegnap és ma, miután a repülőtéri élelmiszer-ellátó (catering) cég felfüggesztette működését. A Budapest Aeroservice a Malév csődjének újabb áldozata, noha korábban jól kerestek a nemzeti légitársaságon, amely elég magas áron vásárolt szolgáltatásokat tőlük.

A British Airways ma reggeli járatának utasai a check-in pultoknál egy kedves kis levelet kaptak, amelyben a légitársaság azt közölte, hogy a járaton nem tudja biztosítani a megfelelő fedélzeti ellátást, mert az ezt biztosító cég és a repülőtér-üzemeltető vitája miatt a cateringszolgáltatás felfüggesztésre került. A repülőtéren megtudtuk, hogy a Budapest Airport kikapcsolta az áramot a reptér területén működő cateringszolgáltatónál, ezért a fennakadás.

A légitársaságok nagy része meg tudja oldani az utasai ellátását más módszerekkel, jellemzően úgy, hogy az indulási reptéren, például Frankfurtban, Münchenben, Párizsban annyi fedélzeti ellátmányt vesznek fel a gépek, amely elegendő a visszaútra is. Vannak azonban olyan – jellemzően az éjszakát Budapesten töltő – járatok, ahol ez nem lehetséges, vagy az élelmiszerek szavatossága, vagy pedig a megtett távolság miatt. (Egy komplett járat fedélzeti ellátmánya ugyanis komoly súly, ami miatt nő a fogyasztás.)

Mint lapunk reptéri forrásokból megtudta, az ötcsillagos Qatar Airways – bár a légitársaságot a Budapest Aeroservice mindvégig kiszolgálta – jelenleg Dohából hozza a cateringet, és azon dolgoznak, hogy újra Budapestről, ha pedig ez átmenetileg nem volna lehetséges, Bécsből vagy Zágrábból lássák el a budapesti járatot. Iparági forrásaink szerint a Qatar Airways eddig elégedett volt magyar beszállítójával, s elsődleges céljuk, hogy helyben készüljön a catering, mert akkor lehet a legjobb minőségű ételt biztosítani az utasoknak.

Lapunk megtalálta a Budapest Aeroservice vezetőjét, Majtány Györgyöt, aki elismerte a történteket, mint mondta, a Malév csődje miatt cégük is igen komoly anyagi gondokkal kell, hogy megküzdjön. A történtek ismeretében mondhatjuk, nem sok sikerrel. Az ügyvezető elmondta: korábban megállapodtak a Budapest Airporttal a tartozásaik ütemezéséről, de állítása szerint az Airport a megállapodás ellenére lekapcsolta az áramot. Más forrásokból úgy értesültünk, hogy a cég komoly összeggel tartozott a reptér-üzemeltetőnek, s a megállapodások ellenére sem fizetett a meghatározott rendben.

A Budapest Aeroservice leállása alighanem helyzetbe hozza a cég versenytársát, amely ugyan a reptéren kívül, Vecsésen működik, viszont jelenleg is tudja biztosítani a fedélzeti ellátást, az általunk megkérdezett légitársaságok szerint hasonló minőségben, de rugalmasabban, mind a szállítás, mind az árazás tekintetében.

A Budapest Aeroservice Kft. hosszú hónapok óta nem fizet sem bérleti díjat, sem a közüzemi számláit nem egyenlíti ki a Budapest Airportnál. Az Aeroservice vezetőjével több hónapja tartó személyes egyeztetés-sorozat, tárgyalások, ígéretek, többszöri hivatalos felszólítások után a Budapest Airportnak nem maradt más eszköze, mint hogy kénytelen volt lekapcsolni a fogyasztót az elektromos energia szolgáltatásról. Ez egy héttel ezelőtt, 2012. július 6.-án történt. 

Annak érdekében, hogy a légitársaságok és az utasok ne maradjanak fedélzeti ellátás nélkül, a Budapest Airport listát juttatott el az érintett légitársaságokhoz arról, hogy milyen más szolgáltatóktól rendelhetnek ellátást. Egyes járatok esetében az is a lehetséges megoldások közé tartozik, hogy az érkező járatok egyúttal a visszaútra is elegendő fedélzeti cateringet hoznak magukkal, amíg a megfelelő szolgáltatót nem találnak – közölte lapunkkal az Airport.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.