A régióban Magyarországon javult a legjobban az üzleti hangulat

Magyarországon és Lengyelországban javult a legjobban az üzleti hangulat idén ősszel a Thomson Reuters és az osztrák OeKB (Oesterreichische Kontrollbank AG) kedden ismertetett elemzése szerint.

Bár az üzleti hangulatmutató a vizsgált tíz ország közül Magyarországon a legrosszabb Ukrajna után, az index 23 ponttal  javult az októberig tartó három hónapban az előző három hónaphoz  képest, mert többen ítélik meg optimistán, mint pesszimistán a  kilátásokat.

A felmérést a Kelet-Közép-Európában 1400 érdekeltséggel  rendelkező 400 nagyvállalat megkérdezése alapján készítették. A  megkérdezettek három lehetséges választ adhattak: pozitívat,  semlegeset és negatívat.
Mivel Magyarországon többségben voltak az optimisták, októberben  mínusz 5 pontra javult az összetett hangulatmutató a júliusi mínusz  28 pontról. "Az óvatos optimizmus arra utal, hogy megindult a lassú  fellendülés Magyarországon" - állítják az OeKB elemzői.

Az összetett index a felmért tíz országban plusz 10 pont volt -  ezzel első ízben került a pozitív tartományba egy év óta - a júliusi  mínusz 7 ponttal szemben. Magyarország és Ukrajna kivételével minden  országban pozitív lett a mutató, Romániában semleges válasz jött ki.

A lista élén Lengyelország áll, ahol a legmagasabb, plusz 25  pont volt az üzleti hangulatmutató, a sereghajtó Ukrajna mínusz 14  ponttal. A második Csehország 19, a harmadik Horvátország 12  ponttal. Lengyelországban 20 pontot javult a mutató a három hónappal  ezelőttihez képest.

Az általános üzleti várakozásokat kifejező mutató javult a  legnagyobb mértékben a térségben, 42 ponttal (mínusz 24-ről 18-ra),  ami azt jelzi, hogy a térség országai már túljutottak a nehezén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.