A régió erősebb volt, mint az ÁKK aukciója

Kis híján ismét áttörte a 300-as határt a forint a bankközi devizapiacon az euróval szemben. Az Állami Adósságkezelő Központ (ÁAK) kötvényaukciója valamelyest erősítette a forintot, ám a Takarékbank elemzője szerint sokkal inkább a régiós árfolyammozgások befolyásolták az árfolyamot.

Ismét gyengült a forint a budapesti banközi devizapiacon. A jegyzés a nap elején csaknem elérte az euróval szembeni 300-as szintet, ám még mielőtt ez megtörtént volna, a helyzet valamelyest javult, és délután a 296-298 közötti sávban születtek az üzletek.

A változásokat - ahogy az utóbbi időben már megszokható volt - ismét a régiós fejlemények befolyásolták. Délelőtt még a lengyel zloty, a cseh korona, a román lej is gyengült, ám a trend megállt, és ez segített abban, hogy a forint euróval szembeni árfolyama végül nem csúszott a 300-as szint fölé.

Piaci körökben abban bíztak, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) több hónapos szünet után tegnap meghirdetett kötvényaukciója - amennyiben sikeres lesz - segít majd a forintnak, és lejjebb nyomja a kurzust. Ez végül össze is jött, és a jegyzés - ha csak kismértékben is -, de erősödött, ám Suppán Gergely a Takarékbank elemzője szerint ez nem az aukció eredményével magyarázható, sokkal inkább a régiós változásokkal.

Kérdésünkre hozzátette: ha az ÁKK a közeljövőben arról döntene, hogy rendszeressé tenné az államkötvény aukciókat, és azok megfelelő eredményeket hoznának, az valamit segíthetne a forint árfolyamán, de csodát nem lehet tőle várni. A feltörekvő piacokon tapasztalható tendenciákkal akkor sem lehetne szembe menni. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy a kockázatvállalási hajlandóság változatlanul alacsony, s amíg ebben nincs változás, addig trendfordulókat a devizapiacokon sem lehet remélni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.