A régi trafikosoknál kilincselnek a tendergyőztesek

A trafiktender győzteseinek egy része visszafoglalkoztatná az engedély nélkül, és így hoppon maradt trafikosokat. Átvennék a frekventált üzlethelyiségeket, a korábbi tulajt pedig beültetnék a kasszához eladónak.

Az eddigi vállalkozókból alkalmazottakká válhatnak azok a zömében évtizedes szakmai múlttal rendelkező trafikosok, akik így vagy úgy, de nem nyertek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) által lebonyolított, botrányosra sikeredett trafikpályázaton. A Facebookon "Trafik-Károsultak" néven csoportot szervező trafikos elmondása szerint a frekventált helyen eddig trafikozó ismerőseinél hétfő óta naponta négy-öt tendernyertes kopogtat azzal az ajánlattal, hogy átvenné az üzletet, pontosabban a bérleti jogot, az addigi vállakozó trafikost pedig megtartaná alkalmazottnak.

Azzal is kísérleteznek az újdonsült vállalkozók, hogy "együttműködést" kínálnak fel a trafikosoknak, miszerint névleg a tendergyőztes vállalkozó vinné az üzletet, ám az eddigi trafikos dolgozna tovább, csak a forgalmának egy bizonyos százalékát kellene leadnia a koncesszió tulajdonosának. A trafikosok szerint különösen az utóbbi elképzelés tartozik a fantáziák világába, mivel a leendő nemzeti dohánytrafikok által biztosított árrésbe a rezsi és a koncesszós díj mellé egy "csendestárs" már végképp nem fér bele.

Igaz, ezt a dohánypiacon laikusnak számító győztesek is csak most kapiskálhatják. Az általunk megkérdezett trafikos úgy véli: gyakorlatilag nem ismer a szakmából olyant, aki nyert volna a pályázaton, míg a trafikokban kilincselő, nem ritkán négy-öt koncessziót elnyerő új trafikosok csak most ismerkednek a dohányszakma alapfogalmaival.

A trafikosok többsége most úgy érzi, hogy hülyét csináltak belőle – mondják a trafikkárosultak, akik jelenleg igyekeznek maguk köré szervezni a pórul járt trafikosokat, akik közül a szakmát ismerők szerint a legtöbben most a munkanélküliséggel néznek szembe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.