Olvadni látszik a jég - állítja Erdei Tamás, az MKB Bank vezérigazgatója

Érzékelhetők a bizalom jelei a pénzügyi világban - véli Erdei Tamás, az MKB Bank első embere. Drágán, de lehet forráshoz jutni. A reálszférában még odébb van válság mélypontja: Magyarországon várhatóan az ősz lesz a legnehezebb időszak. Az MKB hitelállománya tíz százalékkal bővült az idén

Olvadni látszik a jég a pénzügyi világban: nehezen, de már találni refinanszírozási partnereket, és - ha drágán is - lehet likviditást teremteni. A bankok újra „beszélnek" egymással, kezd visszatérni az egymás iránti bizalom. A válság első hulláma múlófélben van - jelentette ki Erdei Tamás, az MKB Bank vezérigazgatója egy mai háttérbeszélgetésen. A problémák még nem múltak el, és a válság előtti állapotok nem jelennek meg újra. Már csak azért sem, mert a világgazdaság 10-20 százalékosan túl volt pörgetve, azaz a többletfogyasztás ennyivel haladta meg az egészséges szintet.

A helyzet lassú konszolidálódásának jelei a pénzügyi szektorra érvényesek, a reálgazdaságról még nem lehet hasonlóakat mondani. Erdei Tamás megítélése szerint a válság nálunk még nem érte el a mélypontját, a reálszférában őszre várható a legnehezebb időszak.

A vezérigazgató megemlítette, hogy a BayernLB teljes mértékben az MKB Bank mögött áll: az anyabank  80 millió euró tőkeemelést hajtott végre az első negyedévben, ezen felül 1,5 milliárd euró többletforrást is biztosított.

Az MKB Bank - mintegy 550 milliárd forint - lakossági hitelállományának összetételét Erdei Tamás kiemelkedően jónak minősítette. A 90 napon túli lejárt kölcsönök aránya mindössze két százalék. Januártól 252 szerződés- és 72 részletfizetési módosításra érkezett kérelem, ezekből 311-et jóváhagytak, amelyek értéke 3,9 milliárd forint.  Az  átmeneti nehézségekkel küszködő ügyfeleknek a bank saját kockázatára kész a hitelek átütemezésére. Az állami szerepvállalásra azok esetében lenne szükség, akik szociálisan rászorulók, és esélyük sincs piaci megoldásokra.

 A kis- és középvállalkozások (kkv) nagy veszélyben vannak, hiszen rendszerint alultőkésítettek, eladósodottak. Ebben a körben az lakossági ügyfeleknél jóval nagyobb mértékben - 4-5 százalékra - emelkedett a problémás partnerek aránya. Erdei Tamás véleménye szerint az állam szerepe ebben a körben az, hogy a garanciarendszereken keresztül biztosítsa a társaságok finanszírozhatóságát.

A nagyvállalati partnerek körében egyes, projektfinanszírozásokhoz kötött jelzáloghitelekkel adódhatnak nehézségek. Összességében azonban a problémás hitelek aránya 2-3 százalékra tehető, s ez a szint az év egészében megőrizhető .

A bank május végére 8,7 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el, és Céltartalékképzése 18 milliárd forint céltartalékot képzett , ami 18 százalékos, s elsősorban a kkv-szektor számlájára írható növekedés.

A szigorodó hitelbírálati feltételek, valamint a változatlanul szűk források ellenére az év eleje óta reálértéken tíz százalékkal nőtt a bank hitelállománya.

 A vezérigazgató azt is bejelentette: az MKB Bank nem tervez további csoportos létszámleépítést

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.