A költségvetési intézményekben zsugorodik a nettó kereset

A reálkeresetek – a fogyasztói árak 3,6 százalékos növekedése mellett – január-júliusban 2,1 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).


Éves  bázison a reálkeresetek – 3,3 százalékos infláció  mellett – 2,2 százalékkal csökkentek.

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél a bruttó átlagkeresetek az első hét hónapban 1,3  százalékkal, a nettó átlagkeresetek 1,4 százalékkal haladták meg az  egy évvel korábbit.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 198 100 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 197 100, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 203 200 forint.

Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 1,3 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző év jazonos időszakában. Ezen belül a versenyszférában 4,9 százalékkal nőttek az átlagkeresetek, a költségvetés területén pedig - a 13. havi illetmény kifizetési szabályainak változása miatt - 6,9 százalékkal maradtak el az előző évitől.

2008. azonos időszakához mérten javultak a keresetekaz energiaiparban (7,5 százalék), az ingatlanszektorban (6 százalék), az építőiparban (5,9 százalék), valamint a szállítás, raktározás területén (5,3 százalék).

A rendszeres - prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli - kereset az év első hét hónapjában átlagosan 4 százalékkal haladta meg az előző év január-júliusit, a versenyszférában dolgozók alapbére 5,4 százalékkal, míg a költségvetési szféra alkalmazottainak alapilletménye átlagosan 0,7 százalékkal lett magasabb. A versenyszféra keresetnövekedésében szerepet játszott, hogy a magasabb keresettel rendelkező szellemi foglalkozású munkavállalók aránya megnőtt az összes létszámon belül.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset 122 100 forint meg, a fizikai foglalkozásúaké 90 000, a szellemi foglalkozásúaké 155 200 forint.

A nettó kereset  átlagosan 1,4 százalékkal volt magasabb az előző évinél, ezen belül a versenyszférában 4 százalékos a növekedés, a költségvetési szervezeteknél pedig 4,8 százalékos csökkenés jelentkezett.

A  211 000 forint nemzetgazdasági szintű átlagos havi munkajövedelem 2 százalékkal emelkedett az előző év január-júliusához képest.

Az idén az első hét hónapban a költségvetési szférában 736 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 842 ezren dolgoztak. A foglalkoztatottak létszáma 4,1 százalékkal csökkent, ezen belül a versenyszférában 6,5 százalékos csökkenést, a költségvetési szférában 1,8 százalékos növekedést regisztráltak.

A KSH jelentése megjegyzi, hogy a költségvetési létszámbővülés a közfoglalkoztatási formában dolgozók számának növekedéséből adódott. Az e formában alkalmazottakat figyelmen kívül hagyva 0,7 százalékkal csökkent a létszám.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.