A Raiffeisen kezében az E-Star sorsa

A jelenleg ismert adatok alapján leginkább a Raiffeisen Bankon múlik az E-Star sorsa.

A főleg önkormányzati fűtési rendszereket kiépítő, a közszféra fizetési fegyelmének esése miatt ellehetetlenült energiacég a múlt hét végén kért csődvédelmet maga ellen. Egy ilyen jogi folyamat során a cégnek ideiglenesen felfüggesztik fizetési kötelezettségeit, viszont 60 napon belül meg kell egyeznie a hitelezőkkel az adósságok részbeni leírásáról.

Ha ez nem sikerül, akkor felszámolás, vagyis árverezés jön. Az E-Star hitelezőinek összetétele sajátos: a becslések szerint mintegy 1,5 milliárd forint hitelét felmondó Raiffeisen Bank mellett áll több mint 6,5 milliárdot képviselő kötvényes - további mintegy 3,5 milliárdnyi kötvényt a cég az elmúlt hetekben 26-35 százalékos árfolyamon visszavásárolt -, és Soós Csaba vezérigazgató is a nagyhitelezők közé tartozik.

Utóbbiak feltehetőleg hajlanának a csődegyezségre, ám Tokár Tamás cégjogi ügyvéd - általánosságban - úgy véli: a jelzálogjogosult bankok alapesetben a felszámolásban érdekeltek, mivel akkor az árverésből befolyó, mégoly alacsony összegek elosztásánál mindenki elé kerülnek. Ugyanakkor egyik bank sem szeret rámaradt vagyonelemek értékesítésével bajlódni.

Azokat az értékeléseket, miszerint a cég a csődegyezség érdekében gyűjhette vissza saját hiteleit, kétkedéssel fogadja, mivel az önmagunkkal szembeni követelések csőd alatt sokszor aggályosnak minősülnek. Ráadásul a jelzálogos hitelezők - itt lényegében a Raiffeisen - többségének külön is hozzá kell járulnia a csődegyezséghez. Az ismert adatok alapján most minden azon áll vagy bukik, hogy a menedzsment képes-e meggyőzni a Raiffeisent a folytatás ésszerűségéről.

Megkeresésünkre az E-Starnál nem reagáltak, a bank pedig nem kívánt nyilatkozni.

Noha a cég a csőd egyik okaként a Grep Zrt. felszámolási kérvényét említette, ma már Makra József, a Grep vezetője is csődegyezséget remél. Az E-Star alapítói közé tartozó, jelenleg is részvényes üzletember kérdésünkre kifejtette, a papírt még júliusban nyújtották be, akkor még abban bízva, hogy apró, húszmilliós követelésüket így megkaphatják. Ám különböző jogi huzavonák nyomán a kérvényt csak a múlt hét elején kézbesítették a cégnek. Most már nem kérnének a felszámolást, beállnak a sorba és bízik az egyezségben.

Az E-Star egyik igazgatósági tagja az Orbán Viktor kormányfő barátjaként számon tartott George E. Pataki, az Egyesült Államokbeli New York állam egykori kormányzója. A miniszterelnök október végén bejelentette, hogy az állam jótáll az önkormányzatok adósságaiért. Azóta az E-Star és egyes helyhatóságok szerződései megfelelő kifizetésekkel lezárultak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.