A Raiffeisen szerint rövidesen bóvli kategóriába kerülhetünk

A bank elemzői szerint rövidesen nemcsak Magyarországnak, de Romániának és Ukrajnának is IMF-segítségre lehet szüksége.

A válságkezelés a kelet-európai piacon folyamatban van, ám túlságosan lassan halad ahhoz, hogy meggyőzze a pénzügyi piacokat – mondta Ronald Schneider a Raiffeisen kelet-közép-európai alapkezelője. A szakértő szerint további hatékony intézkedésekre van szükség, és ezekből az Európai Központi Banknak is ki kell vennie a részét.

Bár a térségben Csehország és Lengyelország jelentős ipari alapokkal rendelkezik, továbbá mérsékelt az adósságállománya és a folyófizetésimérleg-hiánya, azonban arra lehet számítani, hogy a térség sem tudja függetleníteni magát a euróövezet válságától, és a következő két negyedévben is csökkenésre lehet számítani.

Bár a válság során a folyó fizetési mérleg javulása érdekében, valamint a strukturális gyengeségek kezelésére tett lépések összességében erősebbé és ellenállóbbá tették a kelet-közép európai gazdaságokat, azonban a tőkekiáramlás kockázata további nyomást fog gyakorolni a térség devizáira. Így például problémát okozhat, hogy a térség országaiban magas a nyugati bankok aránya. Azonban az anyabankok finanszírozási problémái, illetve a feltőkésítésre vonatkozó, legutóbbi EU-csúcson elfogadott szabályok miatt visszafoghatják a térségben való hitelezést, vagy esetleg megnőhet a leányvállalatoktól elvont nyereség aránya.

Mivel fennáll a térségben a nemzetközi pénzpiacoktól való elszigetelődés veszélye, így Romániának, Magyarországnak és Ukrajnának szüksége lehet a külső segítségre, elsősorban az IMF-től vagy a Világbanktól a tőkeszükségletének a fedezésére.

A térségben még mindig komoly problémát jelentenek a devizahitelek, e tekintetben a svájci frank magas árfolyama miatt Magyarország van a legnehezebb helyzetben. A Raiffeisen elemzése szerint a magyar devizahitelesek megsegítését szolgáló törvény miatt a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés miatt a bankoknak komoly veszteséget kellett elkönyvelniük. Emiatt a külföldi bankok jelentős hátrányba kerültek, ám tiltakozásukra a Raiffeisen szerint a magyar kormány nem adott érdemi választ.

– Egyelőre nem tudni, hogy reagálnak majd a minősítők, arra azonban számítani lehet, hogy a jelenleg a legalacsonyabb befektetési minősítésű kategóriába sorolt Magyarország minősítése tovább romlik – mondta Schneider.

Bár a régió országainak a kilátásai jelenleg nem túl jók, ám hosszú távon mégis kecsegtető piacnak tűnnek, mivel a magasan képzett, ugyanakkor olcsó munkaerő miatt a nyugat-európai vállalatok olcsón tudnak itt előállítani. A Raiffeisen szerint amennyiben az EU-nak sikerül stabilizálni az euróövezet pénzügyi helyzetét, úgy ebben a régióban igen gyorsan komoly pozitív változások figyelhetőek majd meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.