A PSZÁF nem tud az MNB-s összevonásról

A pénzügyi felügyeletnél nem tudnak arról, hogy a kormányban ismét felmerült volna a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) való összevonás gondolata. A kormányfő ma nevezheti meg, kit szán az MNB alelnökének a nemrég lemondott Király Júlia helyére.

Nincs hivatalos tudomása a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) sem az MNB-től, sem kormányzati köröktől arról, hogy a két szervezet összevonásáról politikai döntés született volna - válaszolta Binder István a felügyelet szóvivője szerdán az MTI kérdésére.

Az origo.hu internetes portál banki körökre hivatkozva azt írta, hogy új pénzügyi szuperhatóság felállítására készül a kormány az MNB és a PSZÁF összevonásával. A már évekkel ezelőtt is szorgalmazott összevonás ötlete Simor András jegybankelnök távozásával került ismét terítékre - írta az online lap.

Értesülésük szerint az integrált szervezetről szóló törvényjavaslat szövege már nagyjából el is készült. Az origo.hu szerint értesüléseit az MNB sajtóosztályán nem cáfolták, mi több, a portál azt a választ kapta, hogy "a nemzetközi tapasztalatok abba az irányba mutatnak, hogy a jegybankok és a pénzügyi felügyeletek összeolvasztásával a pénzügyi rendszer felügyelete és szabályozása hatékonyabbá vált."

A pénzügyi felügyelet szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az esetleges összevonást előkészítő munkában való közreműködésre a PSZÁF-ot nem kérték fel, sem a jegybankból, sem kormányzati körökből. Ha ez bármikor felmerülne, a PSZÁF-ra vonatkozó státustörvényben foglalt jogosultsága alapján a PSZÁF a feladatkörét, szervezetét érintő kérdésben véleményt nyilvánít, javaslatot tesz - közölte az MTI-vel Binder István.

Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülés után teszi meg jelölését az MNB alelnöki posztjára - közölte a miniszterelnök sajtófőnöke kedden az MTI-vel.

Havasi Bertalan tájékoztatása szerint a kormányfő a jelölésről az Országgyűlés elnökét fogja átiratban értesíteni, a jelölt parlamenti meghallgatása végett.

Király Júlia, az MNB egyik alelnöke hétfőn jelentette be, hogy lemond posztjáról április 22-i hatállyal, vagy már korábban, ha az új alelnököt április 22. előtt kinevezi az államfő.

A jegybankról szóló törvény értelmében a Magyar Nemzeti Banknak legalább kettő, legfeljebb három alelnöke van. Az MNB alelnökeinek személyére a miniszterelnök tesz javaslatot a köztársasági elnöknek.

Az MNB-nek jelenleg két alelnöke van: Balog Ádám és a lemondását hétfőn bejelentő Király Júlia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.