A piac még bízik a költségvetési szakadék elkerülésében

A piaci szereplők még bíznak abban, hogy az Egyesült Államokban sikerül megállapodásra jutni az államháztartási megszorítások elkerüléséről. Ha nem, és életbe lépnek az automatikus kiadáscsökkentő és adóemelő intézkedések, az az egész világot recesszióba taszíthatja.

A kockázati árazások még mindig a piaci szereplők derűlátását tükrözik azzal kapcsolatban, hogy sikerül megállapodásra jutni a "költségvetési szakadék" (fiscal cliff), vagyis a drámai mértékű, egyes elemzői előrejelzések szerint recesszióval fenyegető amerikai államháztartási megszorítások elkerüléséről.

A Moody's Analytics - a hitelminősítői és pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végző Moody's cégcsoport gazdaságelemző részlege - Londonban csütörtökön ismertetett piaci helyzetértékelésében kimutatta, hogy a magas hozamú - vagyis gyenge hitelkockázati besorolású - amerikai vállalati kötvények átlagos hozamfelára az utóbbi időben 512 bázispont volt az irányadó amerikai kincstárjegyhozam felett. Ez még az e vállalati adóskategória hosszú időtávlatra visszaszámolt hozamfelár-átlagát sem éri el, ez ugyanis 522 bázispont.

A Moody's Analytics szakelemzői szerint azonban ha a piacok arról lennének meggyőződve, hogy az amerikai gazdaságban azonnali recesszió fenyeget, akkor a magas hozamú amerikai vállalati kötvénykategória átlagos hozamfelára már meghaladná a 700 bázispontot.

A piaci zsargonban meghonosodott "fiscal cliff" - szó szerinti fordításban költségvetési sziklaszirt - félhivatalos elnevezés arra a széles körű befektetői és elemzői félelemre utal, hogy a Kongresszus és a Fehér Ház közötti tavalyi adósságlimit-vita kompromisszumos megoldásának részeként kidolgozott, több mint 600 milliárd dolláros, az éves amerikai GDP-érték 4 százalékának megfelelő adóemelést és kiadáscsökkentést tartalmazó kiigazító csomag maradéktalan érvényesítése esetén az amerikai gazdaság e "sziklaszirt" széléről ismét a recesszió szakadékába zuhanhat. Nagy londoni elemzőházak ökonometriai számítások alapján kimutatták, hogy ez az egész világgazdaságra komoly kockázatot jelentene.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő londoni szakelemzői az Oxford Economics szimulációs modelljét felhasználó számítási módszerük alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az amerikai konszolidációs program intézkedései - ha valóban jelenlegi formájukban lépnek életbe - megfelezhetik a világgazdaság jövő évi növekedési ütemét a Fitch által 2013-ra alapesetben jósolt 2,6 százalékos GDP-bővüléshez képest, sőt - bár nem ez a Fitch Ratings központi forgatókönyve - recesszióba is sodorhatják az Egyesült Államokat és a világgazdaság egészét.

A Moody's Analytics csütörtöki helyzetértékelése szerint a piaci szereplők viszonylagos nyugalma "figyelemreméltó", tekintettel az amerikai költségvetési tárgyalásokat övező bonyolult politikai klímára. A ház szerint az év végéig most már a legjobb esetben is csak egy "korlátozott" egyezséget lehet elérni bizonyos adóügyi kérdésekben, és ha ez egyáltalán sikerül, még akkor is meg kell oldani a kormányzati kiadások meredek csökkentésével kapcsolatos kérdéseket és a jövő év első negyedében ismét esedékessé váló államadósságlimit-emelést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.