A piac kényszerítheti ki az IMF-megállapodást

Az idei évet 280 forint körüli euróárfolyammal és 6,50 százalékos alapkamattal zárja Magyarország, s feltehetőleg EU/IMF-hitelmegállapodás is lesz, ám azt a piacnak kell kikényszerítenie, erre utal a kormány tárgyalási taktikája és a megegyezés fontosságát hirdető kommunikációja – állítják a CIB Bank elemzői.

Magyarország kedvező esetben akár a jövő év végig kihúzhatja IMF-hitelmegállapodás nélkül, forintadósságát kötvénykibocsátással fedezni tudja, devizaadósságának törlesztésére pedig ott van a jegybanknál elhelyezett tartaléka – mondta Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője, prognózisuk ismertetésekor. Ez meg is látszik a taktikázásban, időhúzásban. Az IMF-hitel feltételeinek kiszivárogtatott elemei békeidőben politikailag vállalhatatlanok a kormány számára, ugyanis olyan emblematikus vívmányokat érintenek, mint az egykulcsos jövedelemadó, a nyugdíjrendszer, a válságadók bevezetése.

Az adócsökkentés az szja-nál elképzelhetetlen, a családi pótlék és a nyugdíjellátások megnyirbálása nemkülönben. Mivel a kormány nem kér beleszólást hazai ügyekbe, az IMF pedig csak szigorú feltételekhez kötött készenléti hitelt hajlandó Magyarországnak nyújtani, patthelyzet alakulhat ki a tárgyalásokon.

Trippon Mariann szerint megállapodás csak akkor lesz, ha azt a piac kikényszeríti. Az ország szempontjából az volna a legjobb, ha már egy éve meglenne az IMF-hitel. Megjegyezte, hogy a állampapírhozamok csökkenését már beárazta a piac, ami azt jelenti, hogy ha meglesz a megállapodás, akkor sem fog látványosan mérséklődni a kamatteher. Másik esetben, tehát ha nem lesz megállapodás és külső sokk éri az országot, akkor elszabadulnak a hozamok, és a 9 százalékot meghaladva finanszírozhatatlanná válik az államadósság. Ekkor viszont pillanatok alatt megszülethet az IMF-megállapodás.

Márvány Zsolt devizaüzletág-vezető szerint a biztonsági háló védelmében bíznak a piacokon is, ez már megjelent a 280 forint alatti euróárfolyamban. Így ha lesz is megállapodás, az euró a rá következő egy évben biztosan nem fog 270 forint alá süllyedni. Most sem a fundamentumok, hanem a hit tartja a 280-285 forintos sávban. S mivel a hit illékony, a kurzus a 275 és a 300 forintos szint között ingadozhat, nagyobb kilengéseket mutatva, az éppen aktuális befektetői hangulatot visszatükrözve.

Trippon Mariann hosszú távon a legnagyobb problémának a hazai gazdaság alacsony növekedési potenciálját látja, ami tartósan a GDP egy százaléka alatt marad. Ilyen fejlődési ütem mellett azonban nem lehet az államadósságot látványosan csökkenteni. Teljes gazdaságpolitikai fordulat szükséges ehhez – vélte a vezető elemző.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.