A PM nem változtat az éves hiány előrejelzésén

Sem a háromnegyedévi, sem az év végi hiányprognózist nem kell módosítani a júliusi részletes államháztartási adatok alapján - ismertette Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

A deficit az idén a hetedik hónapban - önkormányzatok nélkül - 1,2 milliárd forint volt, az első hét havi államháztartási hiány 815,8 milliárd forint lett, a GDP 3,1 százaléka, az előzetesen közöltekkel megegyezően. A PM prognózisa szerint a háromnegyedévi pénzforgalmi szemléletben számított hiány 1067,7 milliárd forint, a GDP 4,1 százaléka, míg az éves 991,8 milliárd forint a GDP 3,8 százaléka lesz önkormányzatok nélkül.

Kovács Álmos, a PM szakállamtitkára azt közölte, hogy Magyarország teljesítette a nemzetközi hitelcsomaggal kapcsolatban az első félévre vállaltakat. Hozzátette: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság tárgyalódelegációja várhatóan augusztus végén, szeptember elején érkezik ismét Budapestre a következő felülvizsgálatra. A szaktárca júniustól csak három hónaponként ad pénzforgalmi szemléletben államháztartási előrejelzést.

Tavaly júliusban az államháztartás - önkormányzatok nélkül - 140,6 milliárd forint többlettel zárt, az első hét hónap összesített mérlege 581,3 milliárd forint deficitet mutatott, ez a GDP 2,1 százalékának felelt meg. Katona Tamás beszámol arról, hogy az államháztartás eddigi folyamatai a korábban vártnak megfelelően alakulnak, az első hét hónapban az adóbevételek, mind a személyi jövedelemadót, mind az áfát, illetve a fogyasztási adót tekintve a korábbi prognózisoknak megfelelően érkeznek a költségvetésbe. A járulékbevételekben némi elmaradás van - tette hozzá.

A munkabér-kifizetéseket a múlt hónap végén, július 31-én pénteken indították el, és ez is hozzájárult ahhoz, hogy enyhe mértékű hiánnyal zárt az államháztartás az év hetedik hónapjában. A várakozások szerint a tb-alapok idén hiánnyal zárnak, amelynek összege várhatóan 157 milliárd forintot tesz ki, azonban ez már az elképzelések szerint alakul. Azt is közölte: a központi költségvetés helytáll a tb-alapok kifizetéseiért.

Marsi Erika szakállamtitkár arról számolt be, hogy az OTP-nek, az FHB-nak és az MFB-nek az IMF EU-hitelcsomagból biztosított támogatás felhasználását a pénzügyi tárca figyelemmel kíséri, ezt a vállalkozások hitelezésének bővítésére fordíthatják a pénzintézetek. Erről éves szinten kell csak számot adniuk a bankoknak, de a tárca kapcsolatban van a pénzintézetekkel, amelyek rendszeresen közölnek adatokat a vállalkozói hitelezés tényleges alakulásáról - mondta.

 

 

 

 

Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára sajtótájékoztatót tart az államháztartás 2009. július havi helyzetéről
Budapest, 2009. augusztus 11. Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára (k) sajtótájékoztatót tart az államháztartás 2009. július havi helyzetéről a minisztérium nemzetközi tárgyalójában. MTI Fotó: Kovács Attila
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.