A pb palackok tizedét feketén töltik

Eléri a 10 százalékot a "feketén töltött" propán-bután gázpalackok aránya - közölte a Magyar PB Gázipari Egyesület.

Az egyesület szakmai bizottságának elnöke, Farkas József, a közleményben emlékeztetett arra, hogy a szabályosan, töltőüzemben töltött 11,5 kilógrammos palackok ára 4 000-4 400 forint, az illegálisan töltött palackokat viszont több száz forinttal olcsóbban árulják. Ez utóbbiakat ugyanis nem "terhelik" a biztonságos felhasználást garantáló költségek.

Az autógázkúton töltött, házilag, maradékokból összetöltött vagy szürkeimportból származó palackok nem csak veszélyesek, hanem rongálják a velük használt berendezéseket. Ugyanakkor több száz millió forint áfa-bevételtől fosztják meg a költségvetést. A piac nagysága a szakértői becslések szerint évi mintegy 40 milliárd forint.

A Magyar PB Gázipari Egyesület a közleményben kiemeli, hogy tagjai folyamatosan jelzik a hatóságoknál az illegális tevékenységeket, de a területet felügyelő hatóságok a szabályozás hiányosságai miatt a gyakorlatban tétlenek. A pb-gáz jövedéki termék, adója nulla forint. Ennek ellenére  szükség lenne a Vám- és Pénzügyőrség intézkedésére.

Az utóbbi időben a környező országok vállalkozói jelentek meg a magyar pb-gáz piacon. A cég megnevezése nélkül a közlemény említést tesz arról, hogy az illetékes magyar szakhatóság a törvényi feltételek érdemi helyszíni vizsgálata nélkül adott ki engedélyt egy szlovák cég számára palackozott pb-gáz magyarországi forgalmazására.  Farkas József a közleményben úgy fogalmaz: "most már ott tartunk, hogy a hazai hatóságok közönyét kihasználva és az EU közös belföldi piacának sérthetetlenségére hivatkozva szabad rablás indulhat a PB-gázpiacon".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.