A Parlamentet is fűtené a Főtáv

A következő három évben az Országház ellátását lehetővé tevő távhőrendszert kíván kiépíteni az önkormányzati tulajdonban lévő Főtáv. Jelenleg a főváros hőellátása 96 százalékban gázalapú, amit a cég szemét- és biomassza-égetéssel csökkentene.

A Főtáv új fogyasztók bekötésével szeretné növelni hatékonyságát – közölte sajtótájékoztatóján Fekete Csaba vezérigazgató. Ennek jegyében szeretnék a belvárost is megcélozni – az általa sokszor példaként említett Bécshez hasonlóan. 2016-ig ezért 1,8 milliárdos beruházással kívánják megteremteni az Országház, a Kossuth tér és környéke távhőellátásának lehetőségét.

Hasonló távú beruházási elképzelésük, hogy 2,55 milliárd forintból biomassza (azaz fa) égetésére alkalmas berendezéseket telepítenek a cég észak-budai fűtőművébe. Ezzel évi 8 millió köbméter földgázfogyasztást takarítanak meg.

Jelenleg Budapest hőellátása 96 százalékban földgázalapú. A Főtáv ezt az arányt szeretné csökkenteni. A legkézenfekvőbb, egyszersmind legolcsóbb megoldás a szemét elégetése. A Nemzeti Környezetvédelmi Program a kommunális hulladék 10 százalékának energetikai hasznosítását írja elő.

Ennek jegyében 2020-ig 5,5 milliárd forintos beruházással megduplázzák Budapest egyelőre egyetlen szemétégetője, a rákospalotai Hulladékhasznosító Mű (közkeletű nevén a Huha) termelte hő távfűtési hasznosítását. (A Huha a szintén önkormányzati Fővárosi Közterület-fenntartó – FKF – Zrt. tulajdonában áll.) E beruházás számított megtérülése közel 11 év.

Ezen túlmenően szintén 2020-ig a Csepeli Erőműből új vezetékek építésével fokoznák a hőkivételt. A vezérigazgató szerint ugyanis a svájci Alpiq tulajdonában lévő, gázüzemű erőmű hője olcsóbb. Ez viszont már 10,1 milliárd forintba kerülne.

Fekete Csaba kiemelte a beruházások megtérülésének fontosságát. Úgy vélte, ezek javítják a hatékonyságot. Így nem kell miattuk emelni a tarifákat, sőt hosszú távon a csökkentést is lehetővé tehetik.

Az elmúlt év kisebb kaliberű, de rövidebb idő alatt is megtérülő beruházásai közül kiemelte az addig a legdrágábban termelő Révész fűtőmű 400 millió forintba kerülő kiváltását – ez 2 év alatt térül meg –, a rákoskeresztúri fűtőmű közel százmilliós hőhasznosítását 4,5 év megtérüléssel, valamint a téli csúcsigények idejére egy PB-gáz-bekeverő százmilliós üzembe állítását 3,5 év megtérüléssel.

Hangsúlyozta, hogy ettől függetlenül is foganatosítottak hatékonyságjavítási intézkedéseket, melyek révén idén 10 százalékkal mérsékelhették a – saját működésükre beszedhető, a tarifa mintegy 40 százalékát kitevő – alapdíjat.

A leválások kapcsán megjegyezte, hogy több az új csatlakozó, de jelenleg elsősorban az üzleti szférát célozzák ajánlataikkal. Már csak azért is, mert a távfűtés meglátása szerint mindenképpen korszerűbb ellátási forma annál, mintsem hogy csak a panelházak fűtésére szolgáljon. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az utóbbi időben három, gázzal fűtő épület is visszatért hozzájuk, és már családi házzal is szerződtek.

A sajtótájékoztatót egyébként annak apropóján tartották, hogy három panelházban – így például az eseménynek helyet adó Rákos út 100. alatt – összesen 50 millió forintból mintaberuházásokat hajt végre a cég. Ennek keretében korszerűsítik a használatimelegvíz-rendszert, a lakásokba "okos" költségosztókat telepítenek, a házak tetejére pedig napelemek kerülnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.