A parlament előtt az adócsomag

Az elmúlt hetekben kiszivárgott, illetve beharagozott információknak megfelelően csökken a járulék, némileg mérséklődik az idén az szja, jövőre átalakul az adótábla, megszűnnek, illetve csökkennek a kedvezmények.

 

A járulékcsökkentés fedezeteként július elsejétől 20-ról 23 százalékra nő az áfa-kulcs. Ez a kormány számításai szerint az érintett termékek és szolgáltatások árait átlagosan 2,5 százalékkal emelheti. Kereskedői vélemények szerint a termékek jelentős részénél nem lesz mód áremelésre. Az inflációban mindez közel egy százalékpontos többletet jelenthet.

Jövedéki adó

A jövedéki adó kulcsát két ízben emelné a kormány a benyújtott törvénycsomag alapján. Az üzemanyagok esetében július elsejétől literenként 5,5 forintos emelés lesz, ami önmagában 2,2-2,3 százalékos drágulást okozhat. Az áfával együtt tehát 4-5 százalékos áremelésre lehet számítani az üzemanyagoknál - ahhoz az ármozgáshoz képest, amit az olajpiaci árak alakulása indokolna.

Az alkoholtermékeknél 6-7 százalékos adóemelés várható, ami a fogyasztói árakat egy-két százalékkal dobhatja meg. A sör és a röviditalok ára tehát várhatóan 3-5 százalékkal emelkedik majd a második félévben.

A dohánytermékeknél az adóemelés a legkeresettebb árkategóriában dobozonként 15-16 forintos áremelést jelent július elsejétől.

Szja-törvény

Az adótábla a múlt héten beharangozottak szerint változna visszamenőleg, 2009. január elsejétől. Az idén még maradnának a 18 és a 36 százalékos jövedelemadó-kulcsok, 18 százalékkal mégsem évi 1,7, hanem évi 1,9 milliós bruttó jövedelemig adózunk. Ez a havi 142 ezer forintnál többet keresőket érinti: 158 ezer forintnál, illetve afelett havonta 3 ezer forintos könnyítést jelent a változás.

A családi pótlék és az oktatási támogatás adóterhet nem viselő járandósággá tétele azonban nagyjából hasonló nagyságrendű összeget vesz el az átlagosan, illetve a felett kereső magánszemélyektől.
Szeptember elsejétől a családi pótlék és a bizonyos kortól annak helyébe lépő oktatási támogatás beleszámít majd az adóalapba. Adót ugyan nem kell fizetni utána, de az adóalapot növeli az összeg. Az átlagos jövedelmek egy részét ez a plusz már feltolhatja a 36 százalékos adósávba.

A családi pótlék és az oktatási támogatás összegét mindkét szülőnél fele-fele arányban kell szerepeltetni a bevallásban. Egyedülálló szülőnek szintén csak a juttatás felét kell figyelembe vennie. Vannak kivételek is: a saját jogon jogosultak juttatása, a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyerek utáni juttatás, valamint a nevelőszülőként és a különböző állami intézményekben nevelt gyerekek után kapott támogatás továbbra is adómentes, itt nincs változás.

Fontos változás lesz az adóbevallásban, hogy a családi pótlékban részesülőknek a házastársuk, élettársuk adatait is fel kell majd tüntetni. A munkáltató felé pedig nyilatkozni kell arról, ha kapnak ilyen juttatást. Ezt a levonandó adóelőleg kiszámításához használja a munkáltató. Nem kötelező, de ajánlatos lesz megjelölni a juttatás várható éves összegét is, mivel ha ez elmarad, a javaslat szerint a munkáltatónak a 36 százalékos adót kell vonnia. S csak az szja-bevalláskor (2010 tavaszán) az adóvisszatérítéssel kaphatná vissza az illető a pluszban levont összeget, ha valójában a 18 százalékos sávban kellett adóznia.

 

A törvényjavaslat szerint a 2010. április elseje után születendő gyerekek esetében az anyasági támogatást is be kell majd számítani az adóalapba. A lakásépítési támogatás és a szocpol ugyanígy adóterhet nem viselő járandósággá válik 2010-től. Az akár milliós nagyságrendű szocpol összegét két év türelmi idő után, tehát legkésőbb 2012-től öt évre elosztva kell majd figyelembe venni az szja-bevallásokban.

Jövőre átalakul az adótábla is: 19, illetve 38 százalékra emelkednek az adókulcsok. Köztük a sávhatár évi hárommillió forintra. Ez annyit jelent majd, hogy havi 250 ezer forintos jövedelemig teljes egészében az alacsonyabb kulccsal adózunk majd. A sávhatár kitolásának megfelelően változik majd az adójóváírás is. A feketelevest az szja-kedvezmények jelentik: azok ugyanis a családi kedvezmény és a megtakarításokat ösztönző kedvezmények kivételével megszűnnének.

A ma adómentes természetbeni juttatásoknál is jelentős szigorítás várható, noha koránt sem akkora, mint amit eredetileg tervezett a kabinet. A legtöbb ilyen juttatás után felerészben kell majd adót fizetni. Pontosabban vagy a juttatás 50 százaléka, vagy ha értékhatárhoz kötött és az 50 százaléknál az értékhatár az alacsonyabb, akkor az lesz adómentes. A többi után a jövőre 62 százalékra emelkedő szja-t meg kell majd fizetni. Ez egyaránt vonatkozik az étkezési utalványra, az üdülési csekkre, az internettel kapcsolatos juttatásra, a bérletre és a beiskolázási juttatásra is.

Társasági adó

Megszűnik ugyan jövőre a különadó, de a társasági adó és a vállalkozók jövedelemadó kulcsa 16-ról 19 százalékra nő. A lényegesebb adóalap-csökkentő tételek jó része megmarad - szemben a kormány eredeti szándékával. A megszűnő kedvezmények közül a legtöbbeknek talán az fog fájni, hogy megszűnik a helyi iparűzési adó összegének levonhatósága. Emellett adományozás, képzőművészeti alkotás vásárlása, szabadalom költsége címén sem lehetne jövőre csökkenteni az adóalapot.
Megszűnne a mikrovállalkozások létszámbővítése utáni kedvezmény, a munkanélküli, illetve a legalább 50 százalékban csökkent munkaképességű személy foglalkoztatása esetére járó kedvezmény.

Járulékcsökkentés

Az idén július elsejétől összesen öt százalékponttal csökken a minimálbér kétszeresének megfelelő összegig a munkáltatók járulékterhe. Havi 143 ezer forint felett a mai járulékterhet kell majd befizetni. Az öt százalékpontos csökkentés jövőre válik általánossá a tervezet szerint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.