A panziók is nyerhetnek az áfán

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatók a 18 százalékos áfakulcs alá kerülhetnek, ha a parlament elfogadja a szocialisták módosító javaslatát. A cafeteria 400 ezres korlátja megszűnne, viszont legalább 25 százalék adót kell fizetni a juttatások után.

A cafeteria körben megszűnik a 400 ezer forintos korlát, viszont az egyes juttatásokra egyedi értékhatárokat állapítanak meg, ami alatt a kedvezményes, 25 százalékos adót kell megfizetni. A meleg étkezési utalványnál 18 000 forint ez a határ, az üdülési csekknél, üdültetésnél a minimálbér, az iskolakezdési támogatásnál a minimálbér 30 százaléka, az önkéntes pénztári és egyéb pénztári munkáltatói hozzájárulásnál a minimálbér 50, illetve 30 százaléka, az iskolai rendszerű képzésénél a minimálbér két és félszerese. Továbbra is adómentes maradna a munkáltató által kedvezményesen vagy ingyenesen biztosított számítógép- és internet használat.

Falusi turizmus. Az üdülési csekken vesztenek, az áfán viszont nyernek
Falusi turizmus. Az üdülési csekken vesztenek, az áfán viszont nyernek

A javaslatban pontosítják továbbá, hogy a lakásértékesítésekre abban az esetben még nem vonatkozik a júliustól emelt áfamérték, amennyiben a tulajdonjog bejegyzésének alapjául szolgáló okiratot (adásvételi szerződést) 2009 július elseje előtt benyújtják a Földhivatalhoz. A kereskedelmi szálláshelyek is bekerülnek a kedvezményes, 18 százalékos áfakörbe az MSZP ma benyújtott módosító javaslatai alapján.

Más javaslatok értelmében az iparűzési adó alapját csökkenteni lehetne a K+F közvetlen költségével. Az adócsomag bevezeti a tevékenység valós piaci értékének megfelelő járulékalap, ami az ágazatra jellemző átlagos keresetnek felel meg. A módosítók alapján az egyéni vállalkozó, társas vállalkozásban közreműködő társas vállalkozó csak annál a tevékenységénél élne ezzel a rendelkezéssel, amelynél a legmagasabb a kereset. A járulékalapok megállapításakor a megyénkénti eltéréseket is figyelembe vennék.

Úgy tudjuk, további módosítók is várhatók, így például nem eldöntött még, hogy az iparűzési adót központilag szedjék be a jövőben, van maradjon a településeknél a beszedés joga. Elképzelhető, hogy kompromisszumos megoldásként központi lesz az ipa, viszont az önkormányzatok pár nap alatt hozzájutnak a bevételhez (nem 30-35 nap alatt, ahogy a tervekben szerepel), és az állam kamatot fizetne, ha nem utal időben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.