A paksi erőműben nem okoz gondot a rekordvízszint

Bár a korábbi paksi árvízszint-előrejelzések kissé derűlátónak bizonyultak, a mai csúcs semmiféle gondot nem okoz a Paksi Atomerőműnél. Ez további három méterig bizonyosan igaz, ami gyakorlatilag teljes biztonságot jelent. Kisebb problémát a hidegvíz-beömlőnyílás előtt felgyűlt uszadékok okoztak, de ezt is elhárították.

A Duna rekordvízállása ellenére a Paksi Atomerőmű zavarmentesen működik – közölte megkeresésünkre Kovács Antal, az állami társaság kommunikációs vezetője. Szakértők szerint az erőműveknél elvben azért okozhat gondot a magas vízállás, mert ilyen esetben az áramtermelés során felmelegített víz nem tud kellőképp távozni.

Az erőmű további háromméteres szintemelkedésig biztosan problémamentesen üzemelne, de ez csupán egy elvi érték, hisz ilyen esetben a szint akár árterek elöntésével szabályozható lenne - hangsúlyozta. Ilyenformán semmi gondot nem jelentett, hogy korábban 882 centiméteres rekordvízszintet vártak, míg a jelentések szerint ma a Duna Paksnál 891 centiméterrel tetőzött - közölte.

A helyzetre ettől függetlenül felkészültek, fokozott a készültség, az ilyen esetekre kidolgozott háromfokú védelmi terv első szintjét életbe léptették. Kisebb problémát a vízfelvételi oldalon megjelenő nagy mennyiségű uszadék jelentett, amit elhárítottak. Az erőműben tavaly lezajlott célzott biztonsági felülvizsgálat, amely különösen szigorúan ellenőrizte árvízi felkészültségüket, nem talált hibát - szögezte le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.