A nyerőgépeket is elérte a válság

Havonta egy százalékkal csökkent tavaly a nyerőgépeket üzemeltető vállalkozók forgalma, idén ennél is nagyobb lehet a visszaesés. A Szerencsejáték Szövetség szerint az ok a szűkülő kereslet, a jelentős költségemelkedés és a túlzott adóterhek.

Tovább csökkent tavaly a Magyar Szerencsejáték Szövetségbe tömörült, nyerőgépeket üzemeltető vállalkozók bevétele - mondta Schreiber István, a szövetség elnöke a szervezet pénteki budapesti küldöttgyűlésén. Egy évvel korábban, 2007-ben a tagok forgalma elérte a 90 milliárd forintot.

Az elnök szerint a múlt évben havonta mintegy egy százalékos forgalomcsökkenést könyvelhettek el a vállalkozók az előző év azonos időszakához képest. Ennek hátterében Schreiber István szerint a szűkülő fizetőképes kereslet, továbbá a költségek jelentős emelkedése, valamint a nagy adóterhek állnak.

Korábban a nyerőgépek üzemeltetéséből származó árbevétel évről évre mintegy 20 százalék körüli mértékben bővült, ez a tendencia azonban 2004-ben megtört. Ebben az évben a tavalyit is meghaladó havi bevételcsökkenésre számít az elnök a gazdasági válság miatt.

A Magyarországon működtetett pénznyerő automaták száma 2008-ban 30 ezer alá esett, 2007-ben 30485 működött.

A hazai szerencsejáték-szervezők tavaly mintegy negyvenmilliárd forint játékadót fizettek be az államkasszába, ugyanannyit, mint 2007-ben. A Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke közölte: az általa irányított szervezet szeretné elérni azt, hogy a szakma számára méltányosabb és reálisabb legyen az adóztatás.

Az elnök beszámolt arról is, hogy a szervezet több millió forintot szán a februárban bejegyezett tanácsadó szolgálat működésére, amely a szenvedélybetegek számára kíván segítséget nyújtani. Az addiktológiai intézmények felmérése szerint Magyarországon mintegy ötvenezerre tehető a szerencsejáték-függők száma.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.