2300 embert bocsát el Komáromban a Nokia

Ázsiába viszik a gyártást, a dolgozók felét kirúgják.

A Nokia Komáromban 2300 embert bocsát el 2012 végéig – áll a cég lapunkhoz eljuttatott közleményében. A társaság sajtóközleménye szerint Komáromból, Reynosából (Mexikó) és Salóból (Finnország) a Nokia ázsiai gyáraiba helyezik át az okostelefonok gyártását, ezért a három országban összesen 4000 dolgozótól válnak meg. 

A Nokia komáromi üzemében jelenleg 4400-an dolgoznak.

A cég közleménye szerint  „a Nokia mindenre kiterjedő, a helyi igényekre szabott támogatási programot fog kínálni, amely magában foglalja az anyagi támogatást, valamint segítséget a munkatársak abban, hogy helyben újra munkába állhassanak”.

A magyar kormány sajnálja a Nokia döntését, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a nehéz helyzetbe jutott dolgozók mielőbb munkahelyhez jussanak; ennek érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetése megállapodott Yrjö Eskolával, a Nokia komáromi gyárának igazgatójával közös munkacsoport felállításáról - közölte az NGM.

A Nokia komáromi gyárának bejárata
A Nokia komáromi gyárának bejárata

Orbán Viktor keddi évértékelőjében a külföldi befektetők pozitív példái között említette a Nokiát.

 A Nokia 1999-ben határozta el, hogy akkori értéken 25 milliárd forintért Komáromban építi fel harmadik európai mobiltelefongyárát. A komáromi ipari parkban épülő gyárat 25 ezer négyzetméteresre tervezték és 1999 végére kétszáz alkalmazottal, majd a gyár teljes felfutására pedig 800-1000 munkahelyet terveztek létrehozni a finnek.

 A próbaüzem 2000 januárjában indult el, az európai piacra a kétsávos mobiltelefonokat gyártottak a komáromi üzemben.

 2003-ban Medgyessy Péter miniszterelnök jelenlétében tették közzé, hogy bővítik a komáromi mobiltelefongyárat, ami létszámnöveléssel is együtt jár. Juha Räisänen, a Nokia Mobile Phones alelnöke elmondta: a gyárban megkezdődött a fényképezőgéppel ellátott mobiltelefonok gyártása is.

Az alelnök szerint a több mint ezerötszáz dolgozót alkalmazó komáromi üzem bővítésére azért kerülhetett sor, mert nagyobb európai termelési kapacitásra van szükség. A négy éve még üresen álló területre a Nokia több partnere, alvállalkozója (Perlos, Sunarrow, Savcor) is betelepült vagy éppen most építi üzemét. A partnerek közül a Sanyo és a Hartman Komáromon kívül hozták létre az itteni gyártáshoz kapcsolódó termelőegységüket.

Nagy vihart váltott ki, amikor a Nokia 2008-ban bejelentette németországi, bochumi gyárának a bezárását. A bejelentés nyomán egyes német politikusok látványosan eldobták a Nokia telefonukat, az SPD-s Martin Schulz, az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának vezetője „vadkapitalista magatartással” vádolta meg a Nokiát, amely szerinte odamegy, ahol a legjobban ki tudja zsákmányolni az embereket.

A német tartományi kormány pedig vizsgálta, hogy miként követelhetné vissza a Nokiától az elmúlt másfél évtizedben folyósított több mint 88 millió eurós szubvenciókat. (A német sajtó viszont arról is cikkezett, hogy a finnek betartották a támogatásokkal járó, a munkahelyeket garantáló határidőket, s csak ezek lejártával döntöttek a drasztikus lépésről.)

A bochumi bezárás akkor még kedvezett is a kormáromi gyárnak, mivel a Nokia számos szerelő kapacitást telepített ide (illetve az akkor Romániában, Kolozsvár mellett nyitott üzemébe.)

Az öröm nem tartott sokáig: 2008 végére a válság nyomán a Nokia rendkívül borús eladási prognózist adott ki a világ mobilpiacáról. A Komáromban működő üzemben is ekkor már ünnepi leállást jelentettek be.

A 2009-es évben az első negyedévben 90 százalékkal csökkent világszerte a Nokia nyeresége az előző év azonos időszakához képest.

2010-ben a Nokia vezérigazgatója Londonban, a távközlési ipar szakemberei előtt azt jelentette be, hogy az okostelefon-stratégiájuk kudarcot vallott, ezért vállalata szakít eddigi stratégiájával, és szövetkezik a Microsofttal, így a cég által elsődlegesen használt mobiltelefon-platform a Windows Phone 7 lesz. Egyúttal azonban bejelentette: véleménye szerint a cég túl nagy költségekkel működik, ezért csökkenteni kívánja a 132 500 fős létszámot.

Ekkor még nem volt szó a komáromi leépítésről. Nem sokkal később azonban a cég bejelentette, hogy egy az egyben bezárják a Kolozsvár melletti Nemeszsukon lévő, néhány éve átadott mobiltelefongyárát és elbocsát 3500 embert. Ezzel együtt már a viharfellegeket sejtette, hogy a cég felülvizsgálja a komáromi és a mexikói üzemeit.

A cégnek világszerte kilenc üzeme van, közülük a finn, a dél-koreai és az egyik kínai egységben okostelefonokat gyártanak, míg Komáromban, Indiában, Brazíliában, Mexikóban és amásik kínai üzemben hagyományos mobilokat állítanak elő.

A Nokia utóbbi években érezhető mélyrepülése a fő riválisok, az Apple, Samsung, az LG előretörésével magyarázható, másrészt azzal, hogy az okostelefonok piacán az öldöklő versengésben sok rossz döntést hoztak.

Ennek következtében a 2010 második negyedévében a piac ezen szegmensében mért 37,4 százalékos részesedésük egy év alatt 20,9 százalékosra olvadt. Az alapkészülékek gyártásánál pedig a finnek már nem tudtak lépést tartani a hihetetlenül olcsón termelő távol-keleti cégekkel, itt is teret veszítettek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.