A Nemzetközi Energia Ügynökség bírálja a magyar energiaárstopot

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint a magyar energiaárak nem tükrözik a tényleges költségeket.

Finom bírálatok, illetve hangsúlyeltolódások mellett a Nemzetközi Energia Ügynökség (International Energy Agency – IEA) alapvetően ismét kedvezőnek értékelte Magyarország energiapolitikáját – derült ki a nemzetközi szervezetet irányító Maria van der Hoeven budapesti sajtótájékoztatóján.

Az IEA egyik elsődleges célja a globális felmelegedés elleni küzdelem, aminek az egyik legfontosabb eszköze lehet a világ szén-dioxid-kibocsátásának erőteljes csökkentése. Erre az energiarendszerek egyelőre nem felkészültek – szögezte le. E tekintetben a főtitkár üdvözölte például az atomenergia melletti honi elkötelezettséget, ami szintén segíti a kibocsátáscsökkenést. Hazánk tekintetében fontosnak nevezte a több lábon állást, a megújuló energiák hasznosítását és a különböző energiarendszerek harmonizálását is.

Ez ügyben dicsérte a kormánynak a térségi együttműködések érdekében tett erőfeszítéseit, amit a párhuzamosságok elkerülése miatt tart fontosnak. Ugyanakkor felhívják a magyar kormány figyelmét annak fontosságára, hogy a szénhidrogén-alapú energiaárak – gáz, áram, távhő – tükrözzék a bekerülési költségeket. Szavai szerint ugyanis csak ez ösztönzi a befektetéseket. Magyarország tekintetében szükségesnek nevezte a további jelentős energiahatékonysági lehetőségek kiaknázását és a kutatás-fejlesztés támogatását.

Tavaly – amikor a válságadók még érvényben voltak – az IEA a mostaninál még erőteljesebben bírálta az energiaárak befagyasztását. Egyszersmind a távhőrendszer felújítását is szorgalmazták, óvtak a túlzott orosz gázfüggőségtől, egyszersmind dicsérték a gáztárolási rendszerünket. Világszinten a fukusimai balesetet követően alacsonyabb atomenergia-hasznosítással számoltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.